Bulgaria, Grecia şi România propun o taxă pe `profitul excedentar` pentru vânzările de energie

Ministerul grec al Mediului și Energiei a anunțat că, la inițiativa ministrului Theodoros Skylakakis, a fost trimisă o scrisoare comună comisarului european pentru energie, Kadri Simson, vinerea trecută. Scrisoarea a fost semnată împreună cu ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, și cu ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov. În document, miniștrii insistă pentru luarea de măsuri pentru a face față creșterii prețurilor engros a energiei electrice în sud-estul Europei, care a fost remarcată în această vară. Miniștrii subliniază că volatilitatea prețurilor din Europa de Sud-Est a pus o presiune semnificativă asupra economiilor țărilor din regiune, punând în pericol atât securitatea energetică, cât și stabilitatea pieței.

Scrisoarea evidențiază aspecte importante, cum ar fi lipsa unei capacități suficiente pentru conectivitatea energetică, fragmentarea piețelor de energie și capacitatea de producţie flexibilă limitată. Factorii geopolitici și securitatea livrărilor de energie sunt, de asemenea, menționați în scrisoare. De asemenea, în scrisoare se precizează nevoia de a se lua măsuri atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

În ceea ce privește măsurile pe termen scurt, miniștrii au subliniat necesitatea unor acțiuni imediate, cum ar fi impozitarea profiturilor excedentare ale producătorilor și comercianților de energie electrică. Veniturile din această impozitare ar putea fi utilizate pentru a oferi o scutire consumatorilor și pentru a stabiliza piața pe termen scurt. De asemenea, miniștrii fac apel pentru o cooperare mai strânsă între autoritățile naționale de reglementare pentru a monitoriza în mod eficient piața.

În ceea ce privește măsurile pe termen lung, aceștia subliniază că şi Comisia Europeană ar trebui să acorde prioritate dezvoltării infrastructurii cheie pentru interconexiunile în Europa de Sud-Est.

Printre principalele solicitări prezentate de Grecia, Bulgaria și România către CE se numără acordarea de prioritate dezvoltării interconexiunilor în Europa de Sud-Est pentru a depăși lipsa infrastructurii care izolează regiunea de piața UE mai largă.

O altă cerere prezentată în scrisoare este creșterea capacității de interconectare energetică transfrontalieră pentru a promova convergența prețurilor în cadrul pieței unice, în special în perioadele de vârf privind cererea.

Scrisoarea solicită, de asemenea, consolidarea cooperării regionale și unificarea pieței, promovarea armonizării prețurilor și îmbunătățirea securității energetice în Europa de Sud-Est. Scrisoarea către Comisarul European pentru Energie este însoțită de un memorandum tehnic comun întocmit de Grecia, Bulgaria și România, care evidențiază principalii factori care duc la creșterea prețurilor la energie. Documentul subliniază, de asemenea, că acțiunea coordonată la nivelul UE este esențială pentru a aborda provocările și pentru a asigura sustenabilitatea pieței de energie din regiune.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Critică severă la adresa lui Biden: fost ambasador al SUA la ONU numește o decizie a sa ‘falimentară din punct de vedere moral’

Premierul Marcel Ciolacu, în vizită oficială la Chişinău. Are programate întâlniri cu preşedintele Maia Sandu, cu prim-ministrul, cu preşedintele Parlamentului şi cu mitropolitul Basarabiei