Bulgaria interzice „propaganda” LGBT în şcoli

Parlamentul bulgar a votat miercuri cu o majoritate copleşitoare interzicerea „propagandei” LGBT+ în şcoli, un vot surpriză care intervine pe fondul „războiului cultural” alimentat de Jocurile Olimpice de la Paris, relatează AFP.

Amendamentul, propus de partidul de extremă dreapta pro-rus Vazrajdane (Renaştere), a fost adoptat cu 159 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 13 abţineri. Textul face ilegală „încurajarea” unei „orientări sexuale netradiţionale” şi a unei identităţi de gen „alta decât cea biologică”, după modelul unei legi ungare puternic criticate de Bruxelles.

Raportorii au justificat necesitatea unei legislaţii rapide prin „normalizarea inacceptabilă a orientării sexuale netradiţionale”, generată de ceea ce au descris drept „propaganda” continuă.

Deniţa Lubenova, avocat în cadrul asociaţiei LGBT+ Deistvie (Acţiune), spune că parlamentarii au „profitat” de „războiul cultural” actual din jurul Jocurilor Olimpice pentru a promova această lege. Biserica Ortodoxă a criticat puternic ceremonia de deschidere, care a făcut loc minorităţilor sexuale şi de gen, iar Bulgaria a denunţat participarea boxerului algerian Imane Khelif şi a boxerului taiwanez Lin Yu-ting, considerând că aceştia reprezintă „celălalt sex”.

În cursul serii, pe străzile capitalei Sofia au ieşit manifestanţi pentru a protesta faţă de adoptarea textului, strigând „Ruşine să vă fie” şi „Nu mai alungaţi oamenii din Bulgaria”. Printre aceştia, se număra Sania Kovaceva, o arhitectă în vârstă de 35 de ani, care a denunţat „politicienii care exploatează dezinformarea din jurul Jocurilor şi valul de ură împotriva comunităţii LGBT+”, în perspectiva noilor alegeri programate pentru luna octombrie.

„Prin această lege”, a declarat Deniţa Lubenova pentru AFP, extrema dreaptă speră să „îşi îmbunătăţească scorul la alegerile legislative” programate peste două luni, într-un moment în care partidele reprezentate în parlament nu au reuşit să formeze o majoritate guvernamentală.

Radoslav Stoianov, vicepreşedinte al Comitetului bulgar Helsinki pentru apărarea drepturilor omului, a explicat că noua legislaţie va împiedica difuzarea de „informaţii ştiinţifice” către elevi despre minorităţi.

ONG-ul LevFem, care a organizat manifestaţia pentru a denunţa adoptarea textului, consideră că acesta va face imposibilă „combaterea hărţuirii şcolare a tinerilor lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali”.

Bulgaria, membră a Uniunii Europene, se află într-o gravă instabilitate politică, iar în această toamnă alegătorii sunt chemaţi la urne pentru a şaptea oară din 2021, din cauza lipsei unei majorităţi concludente.

În Ungaria, din vara anului 2021, a vorbi despre homosexualitate în faţa minorilor se pedepseşte cu amendă.

La sfârşitul lunii iunie, parlamentul georgian a adoptat, de asemenea, o lege care interzice „propaganda LGBT+”, foarte asemănătoare cu legislaţia utilizată în Rusia pentru reprimarea minorităţilor sexuale şi de gen.

Un comentariu al ministrului israelian de finanţe Bezalel Smotrich scandalizează comunitatea internaţională. El a declarat că poate ar fi „justificată şi morală” înfometarea populaţiei din Gaza

Iulie 2024 – a doua cea mai caldă lună iulie de pe planetă / S-au raportat cele mai calde două zile înregistrate vreodată / Specialist: Nu am terminat cu recordurile de temperatură