Burduja: În sectorul energetic am atras 13 miliarde euro, fonduri nerambursabile, pentru că am găsit în mediul privat un partener ce a venit cu proiecte

În sectorul energetic au fost atrase, în ultimul an şi trei luni, fonduri nerambursabile de circa 13 miliarde euro, pentru că mediul privat a fost un partener care a venit cu proiecte şi şi-a asumat investiţii, a declarat, joi seara, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Realitatea este că, fără dumneavoastră, pur şi simplu nu putem să facem ceea ce ne-am propus. În sectorul energetic, în ultimul an şi trei luni, în mandatul meu, am reuşit să atragem undeva la 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile. Şi n-am făcut-o singuri. Am făcut-o pentru că am găsit în mediul privat un partener care a venit cu proiecte, care şi-a asumat investiţii. Este vorba şi de producţie de energie, dar şi de producţie în industrie. Şi săptămânile trecute am semnat contracte cu oameni foarte curajoşi, care şi-au asumat să producă în România panouri fotovoltaice, inclusiv o fabrică nouă la Bârlad, în judeţul Vaslui, cu o co-finanţare din partea ministerului de peste 30 de milioane de euro. Avem un apel similar pentru producţia de baterii”, a spus ministrul la Gala Topului Naţional al Firmelor 2024, eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

El a subliniat că există antreprenori români foarte curajoşi, „care se iau la trântă cu competitori din zone îndepărtate” şi care şi-au propus ca beneficiile tranziţiei energetice să fie nu doar o energie mai sigură, mai ieftină şi mai verde, ci şi să avem o industrie competitivă.

„Deci, avem nevoie de resursele dumneavoastră şi mai avem nevoie de un lucru, şi o să spun foarte limpede şi categoric: avem nevoie de expertiza dumneavoastră. Lumea se schimbă, ritmul schimbării e mai accelerat decât oricând. Nu există în aparatul de stat, nici chiar la Ministerul Energiei, deşi avem colegi foarte buni, expertiza necesară pentru a gestiona finanţări sau reglementări legate de noile tehnologii – producţie de hidrogen, stocare şi captare de carbon, stocare în baterii, hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Pe toate aceste paliere, soluţia pe care am adoptat-o şi la Ministerul Energiei, şi la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării este cea a unei mese rotunde în care stăm ca parteneri egali şi, de fapt, construim împreună o Românie mai bună, pentru că, fără dumneavoastră, România nu are cum să fie mai bună. Noi suntem doar într-un rol de facilitator şi, dacă nu putem să vă ajutăm, principiul meu este măcar să nu vă încurcăm, dacă se poate, pentru că v-am încurcat destul în toţi aceşti ani”, le-a transmis Burduja antreprenorilor. AGERPRES/(AS-editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

Oprea: Eu cred că, într-adevăr, România se poate dezvolta şi că nu va fi nevoie ca anul viitor să crească taxele

Piedone, ironii la adresa lui Nicolae Ciucă după ce Donald Trump a câștigat alegerile din SUA: ‘A scos tricoul cu Harris’