Bursele europene au închis joi în creştere puternică, după ce Rezerva Federală a SUA a tăiat dobânzile, iar Banca Angliei le-a menţinut

Bursele europene au închis joi în creştere puternică, în condiţiile în care investitorii au analizat decizia Băncii Angliei de a menţine ratele dobânzilor constante, care a urmat reducerii din ziua anterioară a dobânzii de referinţă a Rezervei Federale din SUA, cu 0,50 de puncte procentuale, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat sesiunea în urcare cu 1,36%. Toate bursele majore şi majoritatea sectoarelor s-au tranzacţionat în verde, acţiunile miniere adăugând 3,16%.

Componenta acţiunilor companiilor de utilităţi a făcut excepţie, cu o scădere de 1,76%.

Factorii politici ai Băncii Angliei au votat pentru a menţine dobânda cheie constantă, la 5%, într-o mişcare mult anticipată. Banca centrală a Marii Britanii a declarat că ”o abordare graduală” a relaxării monetare rămâne adecvată, inflaţia serviciilor rămânând ”ridicată”.

Lindsay James, strateg de investiţii la Quilter Investors, a declarat că decizia deschide probabil calea pentru ca banca să reducă dobânzile la următoarea sa întâlnire, din noiembrie.

Deşi astăzi poate fi o pauză, consensul general este să ne aşteptăm la mai multe reduceri de dobândă în acest an şi în următorul, deoarece ritmul economic încetineşte şi inflaţia rămâne aproape de ţintă”, a spus James.

”Încă două reduceri sunt aşteptate de pieţele financiare şi, odată cu expirarea timpului în 2024, următoarea întâlnire va vedea probabil următoarea reducere a BoE”, a adăugat ea.

Decizia a venit la o zi după ce Fed a anunţat o reducere mare, de 50 de puncte de bază, a ratelor dobânzilor, aducând intervalul ţintă al dobânzii de referinţă la 4,75% până la 5,00%.

Indicele german DAX a avansat cu 1,55%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 2,29%, în timp ce FTSE 100, al bursei din Londra, a crescut cu 0,91%. Indicele italian FTSE MIB a urcat cu 1,16%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, a avansat cu 0,8%.

 

Un nou termen în dosarul lui Vlad Pascu la Judecătoria Mangalia, la 13 luni de la producerea accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de trecut. Află ce îți rezervă astrele în funcție de zodia ta