California extinde interdicţia ce vizează pungile din plastic: De când va intra în vigoare noua lege

Cel mai bogat dintre statele americane, California, care găzduieşte industria de la Hollywood şi sediile giganţilor din industria noilor tehnologii, a interzis pungile din plastic de unică folosinţă în 2014, autorizând totuşi magazinele să le propună clienţilor pungi din plastic care sunt suficient de rezistente pentru a fi reutilizate.

Dar, aşa cum au prezis apărătorii mediului înconjurător, cele mai multe dintre acele pungi sunt arareori reutilizate sau reciclate.

De acum înainte, toate pungile din plastic vor fi interzise, potrivit unei legi promulgate duminică de guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, considerat cândva un posibil candidat al Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Noua lege, care va intra în vigoare în ianuarie 2026, potrivit cotidianului Los Angeles Times, nu vizează decât pungile de cumpărături, nu şi plasticul utilizat de diverse companii pentru a fabrica ambalaje.

Promulgarea legii californiene s-a produs în ziua în care Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a salutat un început de „convergenţă” în negocierile ce vizează primul tratat global de luptă împotriva flagelului reprezentat de plastic.

Delegaţiile din 175 de ţări s-au pus de acord în 2022 pentru a finaliza un astfel de tratat până la sfârşitul anului 2024.

De la începutul producţiei în masă a acestui material în anii 1950 şi până în 2019, 140 de milioane de tone de plastic s-au acumulat deja în mediile acvatice, potrivit unui studiu publicat în 2023 de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Trei bărbați, reținuți după ce au atacat un bărbat și au avariat trei autoturisme

FOTO Un colier cu diamante, evaluat la 2,8 milioane de dolari, va fi scos la licitaţie în noiembrie