Cambodgia şi Thailanda au convenit asupra unui armistiţiu „necondiţionat”

#image_title

După cinci zile de confruntări la frontiera comună, Thailanda şi Cambodgia au convenit asupra unui armistiţiu „necondiţionat” începând de luni de la miezul nopţii, a anunţat premierul malaezian Anwar Ibrahim la încheierea negocierilor găzduite de ţara sa, relatează AFP.

„Cambodgia şi Thailanda au ajuns la un acord comun care prevede un armistiţiu imediat şi necondiţionat, care intră în vigoare la miezul nopţii de 28 iulie 2025, în această seară”, a declarat acesta.

Prim-ministrul cambodgian Hun Manet consideră că încetarea focului necondiţionată încheiată luni cu Thailanda oferă o şansă de „revenire la normal” în relaţiile bilaterale după cinci zile de confruntări.

La rândul său, prim-ministrul interimar al Thailandei, Phumtham Wechayachai, a salutat intervenţia Malaysiei, care deţine preşedinţia rotativă a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), a Chinei şi a „preşedintelui Trump”. „Am convenit asupra unui armistiţiu, care, sperăm, va fi respectat cu bună-credinţă de ambele părţi”, a declarat liderul thailandez.

Bangkok şi Phnom Penh sunt în conflict de la moartea unui soldat khmer, la sfârşitul lunii mai, în timpul unui schimb de focuri într-o zonă disputată. De atunci, pe fondul unei escaladări a discursului naţionalist, cele două ţări s-au angajat într-o serie de măsuri care au afectat fluxurile economice şi de persoane. Tensiunile au degenerat în lupte, în ciuda apelurilor Franţei, Uniunii Europene şi Chinei, care întreţine relaţii bune cu ambele ţări.

Confruntările s-au soldat oficial cu 23 de morţi din partea thailandeză, dintre care nouă soldaţi, şi 13 morţi, dintre care cinci militari, de partea cambodgiană. Peste 138.000 de thailandezi au plecat din zonele de risc, potrivit Bangkokului, iar peste 140.000 de cambodgieni au făcut acelaşi lucru, potrivit Phnom Penh.

Thailanda şi Cambodgia se află în conflict de zeci de ani cu privire la trasarea frontierei comune, stabilită în perioada Indochinei Franceze, dar regiunea nu mai cunoscuse un astfel de episod de violenţă din 2011.

Franţa – Trei morţi şi doi dispăruţi într-un incendiu la o pensiune care găzduia adulţi cu dizabilităţi

Europenii nu mai au încredere în democraţie, potrivit unui studiu. Nivelul scăzut de sprijin „este cu adevărat îngrijorător”. Cifrele pentru România. Într-o singură ţară UE nivelul de încredere trece de 50 la sută