„Spre surprinderea mea, anul acesta s-au înscris, până ieri, marţi, termenul final, 66 de studenţi şi o avocată; anul trecut am avut doar 40 de participanţi. Mai vin domnul decan al Baroului Bihor, av. Adrian Stancu şi domnul decan al Facultăţii de Drept, conf. univ. dr. av. Cristian Miheş. Am anunţat iniţial evenimentul pentru ziua de joi, 7 noiembrie, dar având în vedere numărul mare de donatori am decis să ne organizăm în trei zile, joi, vineri şi luni, de la 8 la 9.30, cum este programul”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, studenta în anul III la Drept, Ela Ardelean, preşedinta Asociaţiei Academia Excelenţei.
Campania de donare de sânge „Blood (in) Law(s)” a pornit anul trecut după ce, anterior, Ela a susţinut mediatic proiectul „Donează sânge! Fii erou”, al Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO), care desfăşoară asemenea campanii de Crăciun şi de Paşti.
„I-am ajutat pe partea de promovare, dar am preluat ideea şi am zis să fac propria campanie în Facultatea de Drept, dacă tot sunt studentă aici şi văd că a ieşit. Dorinţa colegilor mei, din diferiţi ani de studii, de a se implica mă bucură foarte mult,” a mai declarat, pentru AGERPRES, Ela Ardelean.
Tânăra, care împlineşte pe 15 noiembrie, 21 de ani, este şi scriitoare cu trei cărţi lansate, conduce Asociaţia Academia Excelenţei şi este membru al Clubului Studenţilor Liberali (CSL) Bihor.
Invitaţia de a participa la campanie a fost lansată, la mijlocul lunii octombrie şi adresată tuturor membrilor comunităţii academice a Facultăţii de Drept din Oradea, dar şi avocaţilor din cadrul Baroului Bihor, pentru a se alătura acestui gest nobil şi salvator.
Acţiunea este organizată de Asociaţia Academia Excelenţei în colaborare cu Facultatea de Drept din Oradea, ELSA Oradea (European Law Student’s Association) şi Baroul Bihor.
„Noi am luat decizia de a ne implica pentru a răspunde nevoii uriaşe de sânge, o nevoie care face deseori diferenţa dintre viaţă şi moarte. Acesta a fost răspunsul nostru la problema gravă: un gest atât de mărunt, dar care pentru unii înseamnă totul. Încercăm nu doar să fim prezenţi ci şi să încurajăm donarea de sânge, să subliniem importanţa şi necesitatea acesteia, fiind un gest de umanitate şi normalitate, motiv pentru care chiar lansăm provocarea şi altora. Donarea de sânge este un act de solidaritate, umanitate, moralitate şi normalitate ce salvează vieţi. Lipsa de sânge este o importantă problemă cu care se confruntă sistemul medical din România, întrucât nu există substitut pentru sânge, iar nevoia este uriaşă,” au transmis organizatorii.