Campanie de informare şi conştientizare a importanţei votării tinerilor, lansată de elevii unei echipe de robotică din Iași

Căpitanii şi membrii celor două echipe de robotică ale Liceului Teoretic de Informatică din Iaşi îşi îndeamnă colegii care au împlinit vârsta majoratului să iasă la vot duminică.

„Am iniţiat această campanie pentru a convinge în special tinerii să iasă la vot pe 18 mai. Mulţi aleg să nu voteze deoarece consideră că nu au cunoştinţe politice avansate, că sunt alţii care ştiu mai bine, dar votul fiecăruia contează şi ţine de responsabilitatea noastră civică să ne informăm corect despre candidaţi, evitând manipularea de pe reţelele sociale, şi să luăm decizia care reprezintă ţara în care vrem să trăim. În toate domeniile de viitor e nevoie de tineri cărora le pasă de viitorul lor”, a declarat, pentru AGERPRES, Andreea Răutu, căpitan al echipei de robotică Peppers din cadrul Liceului de Informatică din Iaşi.

La rândul său, Antonia Ciobanu, lider al departamentului de design al celei de-a doua echipe de robotică, CyLiis, de la Liceul de Informatică din Iaşi, afirmă că a decis să îşi mobilizeze colegii să iasă la vot întrucât „alegerile ne afectează pe toţi, indiferent de vârstă sau clasă socială”.

„Acesta este şi motivul pentru care m-am implicat în această campanie. Noi, tinerii, vom fi principalii afectaţi de decizia ce va fi luată pe 18 mai. Noi suntem generaţia al cărui viitor va depinde de rezultatele alegerilor”, a declarat Atonia Ciobanu.

De asemenea, Alexia-Margot Cristinari, elevă în clasa a XI-a a aceluiaşi liceu, afirmă că este important ca tinerii să voteze, pentru a-şi exercita astfel un drept constituţional, mai ales că sunt categoria de vârstă cu cea mai mică prezenţă la scrutinul anterior.

„În primul tur al alegerilor prezidenţiale au fost prezenţi 53,21% din numărul celor înscrişi în listele electorale. Numărul românilor care nu s-au prezentat la vot în primul tur al alegerilor din 4 mai 2025 este de aproximativ: 8.876.000. Acesta reprezintă aproximativ 46,81% din totalul cetăţenilor cu drept de vot. Cel mai mic număr de alegători a fost în categoria 18-24 ani: 741.707, adică 7,75% din totalul votanţilor”, declară Alexia Margot Cristinari.

Directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Adina Romanescu, afirmă că este important ca tinerii să voteze deoarece „astfel îşi fac vocea auzită”.

„Elevii sunt geniali, au atitudine şi sunt inspiraţia mea ca director de şcoală. Îi preţuiesc pentru toate proiectele şi rezultatele educaţionale, iar acum am fost foarte bucuroasă de iniţierea acestei campanii de informare şi conştientizare a importanţei votării derulată săptămâna aceasta, ‘Mergi la VOT! Viitorul se scrie cu tine!’. Este important ca tinerii să voteze pentru că astfel îşi fac vocea auzită şi influenţează deciziile care le afectează viitorul”, a explicat, pentru AGERPRES, Adina Romanescu.

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi este singura instituţie de învăţământ preuniversitar din România care are două echipe de robotică, Cyllis şi Peppers. Cele două echipe au fost premiate, în mai mulţi ani, la competiţii naţionale şi internaţionale de robotică. De asemenea, LIIS este cunoscut şi la nivel internaţional, prin intermediul elevilor medaliaţi cu aur sau argint la diferite concursuri şi olimpiade adresate atât elevilor, cât şi studenţilor.

Afișaj electoral ilegal la sediul AUR: BEC dispune înlăturarea materialelor cu George Simion

Fundaţia Margareta a României: Recital al bursierilor masterclass-ului de muzică de cameră la Palatul Suţu