Cândva raiul imigranților, Suedia e disperată să scape de ei: Zeci de mii de euro pentru cei care pleacă de bunăvoie

<div class=""

Joi, guvernul de dreapta al țării scandinave a anunțat că va crește prestația existentă – 10 000 de coroane (sau aproximativ 978 de dolari) pe adult – la 350 000 de coroane pe persoană și va reduce birocrația implicată în solicitarea subvenției, în încercarea de a crea o mai mare conștientizare cu privire la stimulent și de a atrage mai mulți doritori. Beneficiul existent include un plafon pentru familii de 40 000 de coroane, adică aproximativ 3717 dolari; nu a fost anunțat niciun plafon pentru subvenția majorată.

Majorarea, care va intra în vigoare în 2026, contravine recomandărilor unei anchete numite de guvern, care a afirmat într-un raport de luna trecută că promovarea repatrierii ar împiedica integrarea migranților în societatea suedeză. „Câștigurile potențiale nu par suficient de mari pentru a justifica riscurile”, a avertizat comisia.

Măsura face parte dintr-o schimbare mai amplă a politicii și a retoricii Suediei, cunoscută de mult timp ca un refugiu pentru cei care fug din țările devastate de războaie și conflicte. Suedia se numără acum printre națiunile europene care adoptă o poziție mai dură față de imigrație, pe fondul creșterii numărului de partide de dreapta și populiste.

Guvernul de coaliție al Suediei este susținut de Democrații Suediei, un partid de extremă dreapta care a obținut al doilea cel mai mare număr de locuri în alegerile din 2022. Partidul a început ca o mișcare neo-nazistă în anii 1980, dar s-a rebranduit ca un partid conservator, având în centrul platformei sale limitarea migrației. Reformarea politicii suedeze în materie de migrație a fost un obiectiv nenegociabil în timpul discuțiilor de coaliție pentru formarea unui guvern.

Descriind subvenția drept un pachet de ajutor, Ludvig Aspling, membru al Parlamentului din partea Democraților Suedezi, a declarat că noul plan va reduce și obstacolele administrative ale programului existent.

Suedia, cu o populație de 10,6 milioane de persoane, avea peste 250 000 de refugiați la mijlocul anului 2023, ultimul an pentru care sunt disponibile cifre. Doar aproximativ 70 de persoane au aplicat pentru subvenție anul trecut și doar una a obținut-o, a spus Aspling. Între timp, 16.000 de imigranți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală au părăsit voluntar Suedia fără subvenție anul trecut.

„Vă spune ceva despre cât de puțin cunoscut este acest lucru”, a spus Aspling. „Cred că este destul de generos. Practic, încercăm doar să ajutăm oamenii să-și trăiască viața cât mai bine.”

Anul trecut, guvernul suedez a introdus o nouă politică de migrație care a adoptat o poziție mai strictă în ceea ce privește cererile de permis de ședere și s-a concentrat pe creșterea repatrierilor. Reforma politicii a introdus, de asemenea, ancheta care a dus la raportul de avertizare împotriva creșterii subvenției de emigrare.

Ancheta s-a orientat către Danemarca, care oferă o subvenție de jumătate din suma oferită de Suedia. Această subvenție a înregistrat un oarecare succes, cu o ușoară creștere a numărului celor dispuși să profite de această oportunitate, care corespunde cu creșterea sumei oferite.

Suedia, cunoscută pentru rețeaua sa de protecție socială de la leagăn până la moarte, ar putea înregistra unele economii financiare după 15 ani, însă consecințele sociale ale unui astfel de mesaj negativ nu ar depăși beneficiile monetare, conform raportului.

Politica „trimite un semnal grupului țintă al subvenției că nu sunt bineveniți în Suedia – chiar și în măsura în care Suedia este dispusă să plătească sume mari pentru a scăpa de unii dintre ei”, se arată în raport.

Politicile mai stricte ale Suediei în materie de imigrație și azil creează un mediu de incertitudine pentru migranți, ceea ce le îngreunează găsirea unui loc de muncă formal și îi face mai vulnerabili la infracțiuni, a declarat Martin Nyman, consilier juridic în cadrul organizației pentru drepturile omului Civil Rights Defenders, cu sediul la Stockholm.

„Oamenii nu ar trebui să vină în Suedia, acesta este semnalul acestui guvern”, a spus el.

Experții au declarat că este îndoielnic că suma mai mare îi va tenta pe mulți să se întoarcă. Doar o singură persoană a profitat de subvenție anul trecut, iar experții se îndoiesc că mulți alții vor profita de ea, chiar și la un beneficiu financiar mai mare.

Mulți dintre refugiații care vin în Suedia au fugit din Siria, Afganistan și alte țări lovite de război, a declarat Annika Sandlund de la Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați în țările baltice și nordice. „Fie că primiți 10 000 de coroane suedeze sau 350 000 de coroane suedeze, nu vor schimba cu adevărat realitatea de pe teren”, a declarat dna Sandlund.

Banii puși deoparte pentru repatriere ar putea fi cheltuiți mai bine pentru integrarea refugiaților și a altor migranți, prin programe precum cursuri de limbă, asistență și formare profesională, care i-ar putea ajuta pe noii veniți să-și construiască un viitor în Suedia, a spus ea.

Anunțul a fost făcut la doar două zile după o remaniere guvernamentală care a inclus un nou ministru al migrației: Johan Forssell, membru al Partidului Moderat. Acesta a fost cunoscut pentru reducerea bugetului generos de ajutor extern al Suediei în timpul mandatului său anterior de ministru al cooperării internaționale pentru dezvoltare și al comerțului exterior.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Intervenție dificilă a Poliției Capitalei – Un bărbat s-a urcat pe o clădire și amenința că se aruncă

Cod portocaliu pentru mai multe zone din judeţul Galaţi, în această noapte / Sunt aşteptate ploi care vor acumula 25…35 l/mp