Caracatița din ‘Dosarul Nordis’: ‘Planul Roșu’ era pe masă, dar a fost ignorat. Țepe de proporții, cu ‘binecuvântarea’ statului

Funcționarul atrage atenția asupra faptului că Nordis este ”stat în stat” și nu ignoră cu desăvârșire toate autoritățile competente, asta în timp ce plângerile clienților devin din ce în ce mai multe.

”Caracatița” din jurul Nordis este foarte mare și devine aproape o evidență faptul că a existat ”sprijin” de la cel mai înalt nivel, din moment de compania și-a permis să dea orice tip de țeapă clienților, fără grija că vor avea de suferit.

”În urma analizei balanței analitice pe luna septembrie 2024 pentru S.C. Nordis Mamaia S.r.l., singurul document transmis de compania Nordis în urma transmiterii invitațiilor de către subsemnatul, s-a constatat că au fost achitate de către consumatori avansuri în valoare de aproximativ 140 milioane lei (139.589.561 lei) pentru unități locative pentru care nu au fost încheiate contracte de vânzare. Valoarea este determinată de soldurile conturilor 419 „Clienţi – creditori” și 462 „Creditori diverși” aferente consumatorilor.

În condițiile în care avansurile în sumă de aproximativ 140 milioane lei sunt corespunzătoare doar unui singur corp de clădire (nr. 5), construit de S.C. Nordis Mamaia S.r.l., având în vedere corpurile de clădire nr. 3 și nr. 4 nefinalizate de către S.C. Nordis Management S.r.l. se estimează că valoarea avansurilor achitate de persoane fizice pentru unități locative nefinalizate din proiectul imobiliar Nordis Mamaia este de cel puțin 420 milioane lei, fără a avea în vedere avansurile achitate de consumatori pentru unitățile locative nelivrate din corpurile de clădire nr. 1 și nr. 2, denumite în prezent Hotel Nordis.

Valoarea avansurilor estimată la cel puțin 420 milioane lei privește doar proiectul imobiliar Nordis Mamaia, fără a avea în vedere proiectele Nordis View (București), Nordis Sinaia și Nordis Brașov.

Dacă până la termenul din data de 09.12.2024 compania Nordis nu va pune la dispoziția Autorității toate documentele și informațiile solicitate prin invitații apreciez iarăși că este evidentă reaua credință a companiei Nordis în împiedicarea Autorității în îndeplinirea atribuțiilor legale.

În acest caz reiterez rugămintea de desfășurare a unei acțiuni de control operativ la sediul companiei Nordis în vederea ridicării, în format hârtie sau electronic, a tuturor copiilor datelor și documentelor solicitate prin invitații sau de a analiza și de a folosi toate pârghiile legale, astfel încât Autoritatea să intre în posesia tuturor informațiilor și documentelor necesare desfășurării acțiunilor de control la firmele din grupul Nordis.

În data de 12.12.2024 se împlinește o lună de când compania Nordis sfidează Autoritatea, punându-se deasupra legii, prin refuzul de a pune la dispoziția Autorității documentele și informațiile solicitate prin invitații.

Dacă ar exista implementată o reglementare de activare a unui “plan roșu” în cazul anumitor evenimente ce țin de protecția consumatorilor, cu siguranță un asemenea plan ar fi trebuit a fi activat în cazul companiei Nordis, dar timpul a trecut fără ca dumneavoastră, factori decidenți ai Autorității, să acționați în vederea îndeplinirii atribuțiilor legale ale Autorității, deși ați fost informați privind încălcările grave ale legislației privind protecția consumatorilor realizate de compania Nordis și privind prejudiciul creat consumatorilor estimat la cel puțin 420 milioane”, se arată în mai multe memorii depuse la instituțiile statului.

Procurorii DIICOT au reținut 11 persoane implicate în dosarul Nordis, care urmează să fie prezentate marți judecătorilor, cu propunerea de arestare preventivă. Au fost ridicate de la domiciliile acestora peste 50 de laptopuri, telefoane, bani și obiecte de lux, precum și alte mijloace de probă.

„La datele de 3 și 4 februarie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 11 inculpați (7 bărbați și 4 femei) și măsura controlului judiciar față de 2 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată”, potrivit unui comunicat de presă.

DIICOT precizează că, în urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate și ridicate peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux ( ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute), precum și alte mijloace de probă.

Marți urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.

Actele de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul specialiștilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală. Activitățile judiciare și acțiunea au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu suportul jandarmilor din Inspectoratul General al Jandarmeriei.

Fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, precum și soțul ei, Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, au fost scoși din sediul DIICOT și duși luni seară în arestul Central, după ce au fost reținuți. Vicol și Ciorbă nu au făcut declarații.

Cum poți crește șansele de vindecare în cazul unei boli grave

Tot mai multe persoane nefumătoare sunt diagnosticate cu cancer pulmonar. Cercetătorii explică situația