Potrivit datelor Travelminit.ro, tot mai mulţi turişti aleg să îşi planifice vacanţele în luna iunie, 37% dintre rezervările pentru perioada estivală iunie-septembrie fiind programate în iunie, urmată de iulie, cu 34,8% şi august, cu 27,8%, potrivit Agerpres.
Luna iunie domină segmentul vacanţelor accesibile, fiind preferată de turiştii cu bugete de până la 2.000 de lei, conform analizei Travelminit. În mod special, săptămâna 15-21 iunie a fost una dintre cele mai populare, înregistrându-se aproximativ 10% dintre rezervări. În această perioadă, românii au parte de tarife mai bune, de oferte speciale şi de un grad mai scăzut de ocupare a unităţilor de cazare.
În schimb, cele mai scumpe vacanţe din sezon s-au rezervat în lunile iulie şi august, preţul mediu depăşind 5.000 de lei. De asemenea, vârful sezonului a fost atins în perioada 20 iulie-2 august, când s-au înregistrat aproximativ 18% din toate rezervările din această vară.
Destinaţiile cele mai rezervate în acest sezon estival includ atât staţiunile de la malul mării, cât şi staţiunile montane. Topul este condus de Mamaia şi Mamaia-Sat, urmate de Eforie Nord, Braşov, Sibiu şi Sovata.
În ceea ce priveşte preţurile, acestea variază în funcţie de regiunea aleasă, dar şi de perioadă. În luna iunie, preţul mediu pe noapte pentru o cameră dublă în Mamaia este de 449 lei, 474 lei în Sinaia şi 456 lei în Braşov. În iulie şi august, tarifele încep să crească uşor, astfel Mamaia ajunge la 591 lei în august, Sinaia se menţine la 482 lei, iar Braşovul variază între 444 şi 465 lei. Printre cele mai scumpe destinaţii se află Delta Dunării, cu o medie de 560 lei pe noapte în iunie, ajungând până la 599 lei în iulie.
Pe Valea Prahovei, preţul mediu pe noapte, pentru o cameră dublă în sezonul estival este de 488 lei. În Maramureş, sejururile sunt ceva mai accesibile, tariful mediu fiind de aproximativ 478 lei pe noapte, iar în Bucovina preţurile ajung la 460 lei.
Anul acesta, mulţi români au optat pentru vacanţe scurte, de 2-3 nopţi. Mai exact, 28,6% dintre rezervări sunt pentru două nopţi, iar 23,3% pentru trei nopţi. Doar 3,1% dintre turişti au ales sejururi clasice de 7 nopţi, ceea ce reflectă dorinţa românilor pentru vacanţele mai scurte şi mai dese, în detrimentul concediilor lungi.
În ceea ce priveşte preferinţele de cazare, datele Travelminit arată că 36,8% dintre turişti preferă hotelurile, apoi 29,8% optează pentru pensiuni, iar 13,9% dintre aceştia aleg apartamentele în regim hotelier. De cele mai multe ori, turiştii îşi aleg unităţile de cazare în funcţie de buget, de locaţie sau de facilităţile oferite.
Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa rezervărilor hoteliere din România din 2017. Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, cu un portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul şi Estul Europei, vânzări de peste 200 milioane de euro şi peste 500 de angajaţi. În 2022, Szallas Group (inclusiv Travelminit) a fost achiziţionat de către Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce şi media din Polonia, cotată la bursă şi cu sediul în Varşovia