Ucraina şi Statele Unite au semnat miercuri un acord promovat intens de preşedintele american Donald Trump, care va oferi Statelor Unite acces preferenţial la noi tranzacţii cu minerale ucrainene şi va finanţa investiţiile pentru reconstrucţia Ucrainei, relatează Reuters.
CE SUNT PĂMÂNTURILE RARE ŞI LA CE SUNT ELE UTILIZATE?
Pământurile rare sunt un grup de 17 metale utilizate pentru fabricarea magneţilor care transformă energia în mişcare pentru vehicule electrice, telefoane mobile, sisteme de rachete şi alte dispozitive electronice. Nu există înlocuitori viabili.
U.S. Geological Survey consideră că 50 de minerale sunt esenţiale, inclusiv pământurile rare, nichelul şi litiul.
Mineralele critice sunt esenţiale pentru industrii precum apărarea, aparatele de înaltă tehnologie, industria aerospaţială şi energia verde.
CE RESURSE MINERALE ARE UCRAINA?
Conform datelor ucrainene, Ucraina dispune de 22 dintre cele 34 de minerale identificate de Uniunea Europeană ca fiind critice. Acestea includ materiale industriale şi de construcţie, feroaliaje, metale preţioase şi neferoase şi unele elemente dintre mineralele rare.
Potrivit Institutului de Geologie al Ucrainei, ţara deţine metale rare precum lantan şi ceriu, utilizate pentru televizoare şi iluminat, neodim, utilizat în turbine eoliene şi baterii electrice, erbiu şi ytriu, ale căror aplicaţii variază de la energia nucleară la lasere.
Cercetările finanţate de UE indică, de asemenea, că Ucraina are rezerve de scandiu.
Datele detaliate sunt clasificate.
Forumul Economic Mondial a declarat că Ucraina este, de asemenea, un potenţial furnizor-cheie de litiu, beriliu, mangan, galiu, zirconiu, grafit, apatit, fluorit şi nichel.
Serviciul geologic de stat a declarat că Ucraina are una dintre cele mai mari rezerve confirmate de litiu din Europa, estimată la 500.000 de tone, vital pentru baterii, ceramică şi sticlă.
Ţara are, de asemenea, rezerve de titan, localizate în principal în regiunile nord-vestice şi centrale, în timp ce litiul se găseşte în centru, est şi sud-est.
Rezervele de grafit ale Ucrainei, o componentă esenţială a bateriilor pentru vehicule electrice şi a reactoarelor nucleare, reprezintă 20% din resursele globale. Zăcămintele se află în centru şi vest.
Ucraina are, de asemenea, rezerve semnificative de cărbune, deşi majoritatea se află acum sub controlul Rusiei, în teritoriile ocupate.
Analiştii minieri şi economiştii spun că Ucraina nu are în prezent mine de pământuri rare operaţionale din punct de vedere comercial.
China este cel mai mare producător mondial de pământuri rare şi multe alte minerale esenţiale.
CE SE ŞTIE DESPRE ACORD?
Ucraina şi SUA au semnat acordul la Washington după luni de negocieri uneori dificile, cu incertitudini care au persistat până în ultima clipă, când s-a vorbit despre un obstacol de ultim moment.
Acordul stabileşte un fond comun de investiţii pentru reconstrucţia Ucrainei, în timp ce Trump încearcă să obţină un acord de pace în războiul de trei ani al Rusiei în Ucraina.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, şi prim-viceprim-ministrul ucrainean Iulia Svîrîdenko au semnat acordul, potrivit unei fotografii postate pe X de Trezorerie, care a declarat că acordul „semnalează în mod clar angajamentul Administraţiei Trump pentru o Ucraină liberă, suverană şi prosperă”.
Svîrîdenko a scris, la rândul ei, pe X că acordul prevede ca Washingtonul să contribuie la fond. Ea a mai spus că acordul prevede asistenţă nouă, de exemplu sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina. Statele Unite nu au abordat direct acest aspect.
Svîrîdenko a declarat că acordul permite Ucrainei să „determine ce şi unde să extragă” şi că subsolul său rămâne în proprietatea Ucrainei. Ea a mai spus că Ucraina nu are nicio datorie faţă de Statele Unite în temeiul acordului, un punct-cheie în negocierile îndelungate dintre cele două ţări.
De asemenea, acordul respectă Constituţia Ucrainei şi condiţiile Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Proiectul nu oferă garanţii concrete de securitate americane pentru Ucraina, unul dintre obiectivele sale iniţiale.
CE RESURSE UCRAINENE SE AFLĂ SUB CONTROLUL KIEVULUI?
Războiul a provocat pagube pe scară largă în Ucraina, iar Rusia controlează în prezent aproximativ o cincime din teritoriul său.
Cea mai mare parte a depozitelor de cărbune ale Ucrainei, care alimentau industria siderurgică înainte de război, sunt concentrate în est şi au fost pierdute.
Cam 40% din resursele metalice ale Ucrainei se află acum sub ocupaţie rusă, potrivit estimărilor grupurilor de reflecţie ucrainene We Build Ukraine şi Institutul Naţional de Studii Strategice, care citează date până în prima jumătate a anului 2024. Acestea nu au furnizat o defalcare detaliată.
De atunci, însă, trupele ruse au continuat să avanseze constant în estul regiunii Doneţk. În ianuarie, Ucraina a închis singura sa mină de cărbune cocsificabil din afara oraşului Pokrovsk, pe care forţele Moscovei încearcă să o captureze.
În timpul războiului, Rusia a ocupat cel puţin două rezerve ucrainene de litiu – unul în Doneţk şi altul în regiunea Zaporojie din sud-est.
Kievul controlează încă depozitele de litiu din regiunea centrală Kirovohrad.
CE OPORTUNITĂŢI OFERĂ UCRAINA?
Oleksii Sobolev, prim-adjunct al ministrului economiei, a declarat în ianuarie că guvernul lucrează la acorduri cu aliaţii occidentali, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Italia, pentru proiecte legate de exploatarea materialelor critice.
Guvernul estimează potenţialul investiţional total al sectorului la aproximativ 12-15 miliarde de dolari până în 2033.
Serviciul geologic de stat a declarat că guvernul pregăteşte aproximativ 100 de situri care urmează să fie concesionate şi dezvoltate în comun, dar nu a furnizat detalii suplimentare.
Deşi Ucraina dispune de o forţă de muncă foarte calificată şi relativ ieftină şi de o infrastructură dezvoltată, investitorii evidenţiază o serie de obstacole în calea investiţiilor. Printre acestea se numără procese de reglementare ineficiente şi complexe, precum şi dificultăţi de accesare a datelor geologice şi de obţinere a parcelelor de teren.
Astfel de proiecte ar dura ani de zile pentru a fi dezvoltate şi ar necesita investiţii iniţiale considerabile, au afirmat aceştia.