Care sunt riscurile chirurgiei refractive cu laser pentru miopie şi când este aceasta contraindicată

#image_title

Chirurgia refractivă cu laser pentru miopie este o intervenţie care nu necesită mult timp, dar care nu e lipsită de riscuri. Medicul Lorena Cioracsim a explicat în ce constă intervenţia, care sunt riscurile, dar şi în ce cazuri această operaţie este contraindicată.

În cazul intervenţiei de chirurgie refractivă cu laser pentru miopie, cea mai importantă etapă este cea premergătoare, în care se fac calculele şi măsurătorile şi în care pacientul află dacă îi se potriveşte procedura respectivă şi ce opţiuni are. 

 
Medicul oftalmolog Lorena Cioracsim a explicat, la , în ce constă intervenţia.

 
”Aşa, pe româneşte, se efectuează un fel de şlefuire a corneei, a părţii din faţa ochiului, care, practic, scurtează ochiul, astfel încât imaginea să ajungă fix pe retină. Intervenţia în sine durează un minut sau două, maxim, în funcţie de dioptrii, de procedura aleasă şi, ulterior, pacientul pleacă acasă şi pentru câteva săptămâni administrează picături ca suprafaţa corneană să se vindece”, a afirmat Lorena Cioracsim.
 
Intervenţia se face sub o anestezie locală cu picături, însă nu este lipsită de riscuri.
 
”Orice intervenţie are şi riscuri, bineînţeles. Poate să nu existe o vindecare completă, poate să apară sau să se accentueze un ochi uscat sau pur şi simplu ulterior poate să reapară miopia. Acesta este motivul pentru care trebuie să încercăm să limităm efortul vizual de aproape ca să nu fi făcut degeaba intervenţia”, a adăugat medicul. 
 
Unele afecţiuni, precum colagenozele, bolile în care colagenul nu este de o calitate normală, sau afecţiunile autoimune pot reprezenta motive pentru care chirurgia refractivă cu laser este contraindicată.

Medicul oftalmolog Lorena Cioracsim: Cu cât ecranul e mai mic şi mai aproape de ochi, este mai nociv pentru copii/ E nevoie de pauze de 20 de secunde la fiecare 20 de minute de stat în faţa unui ecran

Operaţia pentru tratarea miopiei, total nerecomandată în cazul copiilor, avertizează oftalmologul Lorena Cioracsim