Premierul interimar, Cătălin Predoiu, a evidenţiat marţi că există o datorie de a duce mai departe cooperarea şi solidaritatea dintre România şi Israel, afirmaţie făcută în şedinţa solemnă a Parlamentului care marchează Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre cele două ţări.
„Statul Israel este unul dintre cei mai importanţi parteneri politici şi economici ai României din regiunea extinsă a Orientului Mijlociu. Parteneriatul România-Israel are, de asemenea, şi o dimensiune profund strategică. Cooperăm în domenii importante, ce ţin de siguranţa cetăţenilor şi a regiunii, securitate şi apărare, economie, domenii esenţiale pentru viitorul nostru comun. Avem datoria de a duce mai departe această colaborare prin acţiuni concrete, de a o dezvolta prin proiecte bilaterale, cu impact real într-un angajament constant pentru stabilitate şi cooperare. Ne angajăm să valorificăm acest potenţial al cooperării noastre într-un context marcat de provocări multiple în plan internaţional, aş spune chiar cu atât mai mult cu cât acest context este marcat de provocări. Doresc să vă asigur de întreaga deschidere a Guvernului României pentru a duce această relaţie la un nivel de cooperare superior şi la un nivel de solidaritate deplină”, a afirmat Predoiu în şedinţa Parlamentului.
El a subliniat că Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel exprimă „angajamentul nostru pentru o relaţie bilaterală solidă, construită pe baza unui dialog constant, precum şi pentru valorile pe care le împărtăşim – încredere, respect şi solidaritate umană”.
„Anul acesta celebrăm 77 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte. Un parcurs remarcabil, care reflectă angajamentul continuu şi activ al României pentru consolidarea dialogului româno-israelian. Relaţia dintre România şi Statul Israel nu este doar una diplomatică, ci este profund umană. La începutul lunii mai am avut onoarea de a o întâlni pe Doron, tânăra cu origini româneşti, care a îndurat greutăţi inimaginabile, fiind luată ostatică în atacurile teroriste din 7 octombrie. Şi pot să vă mărturisesc că această întâlnire m-a mişcat profund. A fost o întâlnire extrem de emoţionantă. A fost, în acelaşi timp, o întâlnire prin care s-a reafirmat solidaritatea românească cu Statul Israel şi respingerea fermă a oricărei forme de violenţă împotriva civililor. Terorismul nu poate fi justificat niciodată şi pentru niciun motiv şi nu ar trebui să aibă loc într-o lume care aspiră la pace şi solidaritate”, a adăugat Predoiu.
Premierul interimar a punctat că „solidaritatea demonstrată de România nu este doar declarativă, ea traducându-se prin acţiuni clare, responsabile şi concrete, ce au putut fi remarcate direct în teren prin dedicarea şi sacrificiul cetăţenilor români care au contribuit la acest efort”.
„Dincolo de solidaritate, un alt cuvânt care caracterizează relaţiile româno-israeliene este continuitatea o continuitate în menţinerea neîntreruptă a relaţiilor bilaterale, în pofida adversităţilor şi a provocărilor geopolitice majore, o continuitate în sprijinul neîntrerupt pentru dreptul la autoapărare al Statului Israel şi pentru dreptul la securitate al cetăţenilor israelieni, continuitate în demersurile neîntrerupte ale oficialilor români în sprijinul eliberării ostaticilor răpiţi în urma atacurilor odioase şi, fără precedent, ale Hamas din 7 octombrie 2023. Această poziţionare a noastră este o constantă în politica noastră externă. Parcursul nostru european este unul asumat, iar faptul că împărtăşim acelaşi set de valori democratice cu Israelul, o democraţie vibrantă, nu face decât să întărească legătura dintre societăţile noastre. Guvernul României rămâne ferm angajat în lupta împotriva antisemitismului, a xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură, flageluri care erodează fundamentul democratic al oricărei societăţi, iar parteneriatul cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, cultul mozaic, este crucial în aceste eforturi”, a transmis Cătălin Predoiu.
El a salutat contribuţia deputatului Silviu Vexler, „care a căutat să sprijine în mod constant instituţiile statului român în demersurile de combaterea a antisemitismului în societatea românească, inclusiv prin educarea tinerelor generaţii cu privire la momentele tragice de la jumătatea secolului trecut, dar şi cu privire la istoria evreilor în general”.
„Această cooperare este cu atât mai importantă astăzi, într-un context de tensiuni politice care marchează viaţa noastră publică. Este important, cred, să facem cu toţii un efort de dialog şi înţelegere reciprocă, dincolo de diferenţele şi opţiunile şi viziunile despre viitorul ţării, care, punctual, ne despart uneori. Insatisfacţiile şi nemulţumirile cetăţenilor faţă de un aspect sau altul al vieţii publice sau economice nu trebuie sub niciun motiv transformate şi distilate în ură rasială, în antisemitism şi xenofobie, în ură şi discurs bazat pe ură. Avem cu toţii datoria să oferim naţiunii exemplul unui comportament decent, un comportament echilibrat, deschis spre dialog şi conciliere. Adevăratele democraţii îşi păstrează civilitatea, echilibrul şi, de ce nu, eleganţa, indiferent de temperatura pasiunilor şi polemicilor politice. Există suficiente cuvinte politicoase în limba română prin care să ne putem exprima dezacordurile, criticile, chiar şi atacurile politice, cu condiţia intrinsecă de a respecta limba română şi de a ne respecta unii pe alţii”, a arătat prim-ministrul interimar.
Cătălin Predoiu consideră că prin implicarea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, evreii din ţara noastră sunt „un simbol al continuităţii şi al rezilienţei, iar numeroşii cetăţeni israelieni de origine română reprezintă o punte vie între naţiunile noastre”.
„De-a lungul istoriei, numeroşi oameni de ştiinţă, cultură şi artă care au marcat istoria României sunt evrei şi au contribuit la zestrea patrimoniului de valori naţionale, nu puţine dintre ele considerate elemente de patrimoniu universal. Această legătură, construită de oameni pe memorie şi pe încredere, este cel mai preţios capital de prietenie pe care îl putem transmite generaţiilor viitoare”, a apreciat premierul interimar.