CCR: O sancțiune de 500.000 de lei prevăzută de legea energiei și gazelor nu incriminează fapte concrete

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori. Prevederea declarată neconstituțională se referă la contravenția aplicată pentru „nerespectarea cerinţelor privind transparenţa prevăzute în reglementările ANRE, precum şi în regulamentele europene”, sancționată cu amendă de 500.000 lei.

  • „În esență, Curtea a constatat că prevederile de lege supuse controlului de constituționalitate impun o obligație generală de a respecta un număr nedefinit de norme, cu dificultate identificabile, și stabilesc sancțiuni contravenționale, neincriminând fapte concrete. Aceste aspecte conduc la încălcarea principiilor legalității și proporționalității care guvernează dreptul contravențional și, fiind caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigențele de claritate, precizie și previzibilitate, fiind astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituție. Pentru aceleași argumente, s-a reținut că imprecizia textului de lege supus controlului de constituționalitate afectează, în consecință, și garanțiile constituționale care caracterizează dreptul la un proces echitabil, consacrat de art.21 alin. (3) din Constituție, inclusiv componenta sa privind dreptul la apărare”, conform unui comunicat de presă al CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Calculele lui Nicușor Dan pentru prezidențiale / Ce răspuns primește Elena Lasconi înainte de întâlnirea de miercuri

Românii sunt printre europenii cei mai nemulțumiți de viețile lor