Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital Cancer Institute au analizat mostre tumorale pentru a înțelege rolul moleculelor inflamatorii în progresia bolii. Rezultatele sugerează că o alimentație echilibrată, bogată în alimente naturale precum frunzele verzi și peștele, poate ajuta la prevenirea și tratarea acestei afecțiuni, conform Business Insider.
Cele mai periculoase alimente și riscul de cancer de colon
Cancerul de colon devine o problemă din ce în ce mai răspândită, în special în rândul tinerilor, iar cercetătorii sugerează că alimentele ultraprocesate ar putea fi un factor principal.
Un studiu recent publicat în revista Gut evidențiază legătura dintre compușii inflamatori din dietele bogate în alimente ultraprocesate și dezvoltarea tumorilor. Cercetarea a fost realizată pe mai mult de 100 de mostre de tumori, comparate cu țesuturi sănătoase.
Echipa de cercetare a descoperit că tumorile conțineau un nivel ridicat de lipide bioactive – molecule care pot intensifica inflamația în organism.
Profesorul Ganesh Halade, coautor al studiului, subliniază că „moleculele provenite din alimentele procesate dezechilibrează sistemul imunitar și generează inflamații cronice.”
Această inflamație cronică, cauzată de chipsuri, deserturi ambalate, cârnați sau carbohidrați rafinați, pare să alimenteze progresia tumorilor, în timp ce țesuturile tumorale sunt lipsite de moleculele asociate cu reducerea inflamației și vindecarea.
Alimente recomandate în lupta cu boala
O sursă a acestor tipuri de molecule este dieta cu alimente precum frunzele verzi și fructele de mare bogate în acizi grași omega-3.
„Dacă moleculele provin din produse alimentare procesate, ele dezechilibrează în mod direct sistemul imunitar și determină inflamația cronică”, a declarat într-un comunicat de presă Ganesh Halade, profesor la University of South Florida Health Heart Institute, coautor al studiului.
„Corpurile noastre sunt concepute pentru a rezolva activ inflamația prin compuși lipidici bioactivi derivați din grăsimile sănătoase, cum ar fi avocado”
Cancerul este ca o „rană cronică care nu se vindecă”, iar o dietă zilnică cu alimente ultraprocesate poate face mai dificilă lupta organismului împotriva tumorilor din cauza inflamației crescute, a spus Yeatman.