Ce s-a descoperit la un copil care mânca o pungă de chipsuri pe zi. Rezultatul analizelor

Spre deosebire de adulți, copiii își reglează bine și rapid LDL colesterolul, colesterolul rău din sânge, odată ce acesta a crescut peste limită.

Îl reglează prin excluderea așa numitelor grăsimi trans din hrană, pe care le găsim în chipsuri ori în dulciuri – produse industrial, explică endocrinologul pediatru, pentru Pro Tv.

Merdeneaua, spre exemplu, mustește de așa numitele grăsimi trans, fabricate de oameni, pe care însă organismul uman nu le recunoaște. Grăsimi trans găsim în toate produse de patiserie și cofetărie – în cantități mari, la prețuri moderate.

Medicul endocrinolog Bogdan Pascu vede în fiecare zi modificări în analizele copiilor, care arată prezența grăsimilor trans în alimentație:

„N-ar fi atât de rău dacă ar fi o merdenea pe zi, şi în rest atât, mai mult ca sigur mai era şi ceva dulce, şi o îngheţată, nu doar un dulce.”, a spus Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinologie pediatrică.

În cazul unui copil, creșterea e rapidă. Simultan cu această creștere nocivă, grăsimile trans determină scăderea colesterolului bun, HDL colesterol. Un alt pericol. Aceasta deoarece HDL colesterol este cel care ia colesterol rău din sânge și îl duce la ficat, unde e transformat în energie.

Copilul nu mănâncă patiserie ori produse de cofetărie? Ne uităm spre un alt aliment, doldora de grăsimi trans. Iată ce fac chipsurile:

„Avem o creștere importantă la LDL și o scădere a HDL. Am văzut asta și la un copil normoponderal, care mânca o pungă de chipsuri pe zi. Asta era plăcerea lui și ajunsese la un colesterol mai mare decât al părinților lui.

Am scos acel chips zilnic și am reușit să aducem colesterolul în 3-4 săptămâni” explică dr. Bogdan Pascu.

Din fericire, în cazul copiilor, fără agresiunea acestor grăsimi trans, colesterolul din sânge ajunge la normal în doar o lună! Colesterolul este reglat apoi, în organim, tot cu grăsime. Dar cu variantele corecte de grăsime:

„Discuția ar trebui să înceapă de la ce introducem alimente bogate în grăsimi sănătoase. Pește gras – care foarte rar e în dieta unui copil – nuci, alune, caju, fistic, o gamă de alimente pe care ar trebui să le aibă toți copii.”, susține medicul.

Peștele gras „spală” vasele de sânge de agresiunea făcută de un colesterol LDL prea mare. Și fisticul crud, alunele crude și semințele de orice fel, dar neprăjite, sunt ușor de acceptat de către copii. Și fac curățenie în vase. Ele reprezintă o alternativă sănătoasă la dulciurile ambalate. Și scad colesterolul rău!

Fără agresiunea grăsimilor trans, copiii își revin rapid. Adulții însă mai greu. Din păcate, produsele de patiserie sunt larg acceptate pe post de mic dejun, luat pe stradă.

„Referindu-ne strict la grăsimile trans, ele cresc inflamația, care este la baza începerii depunerii colesterolului în artere și progresează până la înfundarea lor.”, explică Dr. Iulian Călin, cardiologie intervențională.

Pentru că nu recunoaștem aceste grăsimi, odată ce le consumăm, ne… apărăm. Și producem inflamație. Inflamația cronică înseamnă boală cardiovasculară. Înfundarea arterelor care irigă inima, numite artere coronare, înseamnă infarct.

Nu apare peste noapte, ci este rezultatul greșelilor repetate din alimentație, făcute zilnic. Pe eticheta produselor alimentare, grăsimile trans sunt trecute drept „grăsimi nehidrogenate” – rețineți termenul și citiţi cu atenție etichetele.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Autorizație provizorie pentru Spitalul Municipal Timișoara. Actele nu au fost depuse la timp

Tensiunile ating cote alarmante! China emită o alertă de risc pentru cetățenii chinezi care vor să călătorească în SUA