Premierul israelian Benjamin Netanyahu a sosit în aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv duminică după-amiază, după o vizită de peste o săptămână în SUA, unde s-a întâlnit cu preşedintele Donald Trump şi cu alţi oficiali pentru a discuta despre relaţia dintre cele două ţări şi despre situaţia din Orientul Mijlociu.
Imediat după sosire, Netanyahu a convocat o reuniune a cabinetului guvernamental pentru duminică seara, precum şi o alta a cabinetului de securitate (însărcinat cu gestionarea desfăşurării războiului şi care reuneşte miniştrii responsabili în materie) pentru marţi, a confirmat pentru EFE un oficial israelian.
Vizita în SUA i-a adus lui Netanyahu o reafirmare a sprijinului pentru Israel din partea lui Donald Trump, care, după întâlnirea lor la Casa Albă, şi-a exprimat intenţia ca Statele Unite să preia sub control Fâşia Gaza după război şi să o transforme într-o „Rivieră a Orientului Mijlociu”, scrie agerpres.ro.
În plus, Trump s-a arătat favorabil unui plan de ieşire „voluntară” a palestinienilor către ţările vecine, precum Egiptul şi Iordania, pe care preşedintele american l-a prezentat drept măsură umanitară, având în vedere că Gaza arată ca o „zonă de demolare” după război.
Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a ordonat joi armatei să pregătească un plan pentru a permite ieşirea liberă a civililor care doresc să părăsească Gaza.
Cu toate acestea, declaraţiile au stârnit îngrijorare în rândul organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, ca organizaţia israeliană Peace Now, care le-au calificat drept plan de „epurare etnică” împotriva locuitorilor din Gaza.
Cabinetul de securitate se va reuni într-un moment în care Israelul şi Hamas ar trebui să se angajeze în negocieri privind a doua fază a încetării focului în Gaza, care trebuia să înceapă la 3 februarie, conform acordului dintre părţi.
Duminica aceasta, o delegaţie israeliană formată din reprezentanţi ai Shin Bet şi Mossad (serviciile de informaţii interne şi externe ale Israelului) şi din coordonatorul pentru problema ostaticilor, Gal Hirsch, a aterizat la Doha pentru a discuta „chestiuni tehnice” cu mediatorii privind prima fază a încetării focului în Fâşia Gaza.
Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru EFE că echipa de negociatori israelieni se va întâlni cu oficialii qatarezi pentru a discuta despre „continuarea primei faze” a armistiţiului, deoarece nu ar fi autorizată să discute despre a doua fază a pactului.
În conformitate cu acordul, discuţiile indirecte cu mediatorii (SUA, Qatar şi Egipt) privind a doua fază a acordului (în care vor fi eliberaţi soldaţii israelieni de sex masculin şi cei cu vârsta peste 19 ani şi sub 50 de ani) ar fi trebuit să înceapă la şaisprezece zile după intrarea în vigoare a pactului, adică la 3 februarie.
La solicitarea EFE, Basem Naim, membru al biroului politic al Hamas, a confirmat că negocierile nu au început încă, ceea ce pune în pericol acordul care a permis deja eliberarea a 21 de ostatici în viaţă din Gaza (16 israelieni şi cinci thailandezi) în schimbul a peste 700 de prizonieri şi deţinuţi palestinieni.