Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global, fiind responsabile de milioane de vieți pierdute anual. În funcție de boală, manifestările clinice pot fi mai mult sau mai puțin zgomotoase.
Multe dintre bolile cardiovasculare, cum ar fi boala valvulară, boala coronariană sau aritmiile, pot avea simptome care nu sunt imediat evidente. Oboseala, dificultățile de respirație sau senzația de lipsă de aer, senzația de amețeală sau de leșin, bătăile neregulate ale inimii, umflarea picioarelor sau transpirațiile reci și chiar greața pot indica o afecțiune a inimii.
Stenoza aortică este o afecțiune cardiovasculară în care valva aortică a inimii se îngustează, ceea ce împiedică sângele să fie pompat eficient din inimă către restul corpului. Netratată, boala poate da complicații severe, cum ar fi edemul pulmonar acut, insuficiență cardiacă, tulburări de ritm cardiac și chiar moarte subită.
Prin controale periodice la medicul cardiolog, care să includă analize de sânge, examen EKG, dar și investigații imagistice specifice, stenoza aortică poate fi descoperită din timp și tratată corespunzător. Tratamentul depinde de tipul și severitatea afecțiunii și poate include monitorizarea regulată, schimbarea stilului de viață sau intervenție chirurgicală. În prezent intervențiile chirurgicale sunt realizate de cele mai multe ori fără deschiderea sternului, prin proceduri de chirurgie cardiovasculară minim invazivă sau prin proceduri de cardiologie intervențională – valvuloplastie percutanată cu balon, TAVI.
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale inimii și vaselor mari au acces la consultații de cardiologie și investigații specifice, pentru un diagnostic corect. De asemenea, la Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR pacienții beneficiază de tratamente moderne pentru bolile cardiovasculare. Intervențiile chirurgicale sunt efectuate de cele mai multe ori minim invaziv, într-un bloc operator foarte bine dotat, complet digitalizat. Atunci când există indicație pentru tratament de cardiologie intervențională, intervențiile sunt realizate în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, echipat cu aparatură ultraperformantă, printre care două angiografe Philips Azurion 7.
Pentru urgențe cardiovasculare, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care funcționează nonstop cu 26 de linii de gardă, printre care și linii de gardă de cardiologie, cardiologie intervențională, chirurgie cardiovasculară, USTACC și ATI cardiovascular.
În fiecare an, în data de 29 septembrie este marcată Ziua mondială a inimii, un moment important de conștientizare a prevenției, diagnosticului și tratamentului în cazul bolilor cardiovasculare.