Ce sunt semiconductorii și de ce au devenit următoarea țintă a lui Donald Trump: Care sunt marii jucători de pe piață

Semiconductorii, denumiți uneori și microcipuri sau circuite integrate, sunt fabricați din fragmente mici de materii prime, cum ar fi siliciul.

Acestea sunt modificate printr-un proces numit dopaj pentru a putea uneori conduce electricitatea și alteori nu. Acest lucru le permite să fie utilizate ca întrerupătoare electronice, vorbind limbajul binar de 0 și 1 care stă la baza calculatoarelor.

Semiconductorii sunt utilizați în dispozitive precum telefoanele inteligente și laptopurile, precum și în vehicule cu sisteme de control electronic, chei de mașină la distanță și senzori.

De asemenea, acestea se regăsesc în routere, comutatoare și infrastructuri de comunicații care formează coloana vertebrală a internetului, permițând conectivitatea globală.

În ceea ce privește durabilitatea, ele pot fi găsite în turbinele eoliene și fermele solare.

În domeniul sănătății, acestea se regăsesc în dispozitivele și echipamentele medicale, precum și în tehnologia implantabilă, cum ar fi stimulatoarele cardiace și pompele de insulină.

Regatul Unit, SUA, Europa și China se bazează foarte mult pe Taiwan pentru semiconductori.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) din această țară furnizează peste jumătate din oferta mondială.

Printre clienții săi se numără giganți tehnologici precum Nvidia, Apple și Microsoft.

Ca urmare, TSMC a fost prinsă în așa-numitul „război al cipurilor” dintre SUA și China.

Samsung din Coreea de Sud este următorul mare furnizor.

Cipurile minuscule care alimentează miliarde de dispozitive electronice sunt esențiale pentru economia globală.

Unul dintre principalele obiective ale tarifelor „reciproce” introduse de președintele Trump în cel de-al doilea mandat al său a fost să încurajeze firmele să fabrice mai multe produse în SUA.

Vineri, Casa Albă a scutit smartphone-urile, computerele și alte dispozitive electronice de taxe vamale, inclusiv de taxele de 125% impuse importurilor din China.

Dar acest lucru s-ar putea schimba, deoarece Trump a declarat reporterilor pe Air Force One că va anunța în curând ratele tarifare pentru semiconductorii importați.

„Vrem să ne producem cipurile și semiconductorii și alte lucruri în țara noastră”, a spus el.

Președintele și membrii administrației sale au invocat, de asemenea, preocupări legate de securitatea națională în ceea ce privește microcipurile produse sau procurate din altă parte – afirmând că acest aspect va fi analizat în cadrul unei viitoare anchete.

„Ne uităm la semiconductori și la întregul lanț de aprovizionare cu electronice în cadrul viitoarelor investigații privind tarifele de securitate națională”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social la 13 aprilie.

El a adăugat că SUA nu vor fi „ținute ostatice” de alte țări, cum ar fi China.

Statele Unite au cheltuit sume colosale de bani în ultimii ani pentru a încerca să stimuleze producția de tehnologie pe teritoriul lor.

Unele companii, cum ar fi TSMC, și-au consolidat deja prezența în SUA ca răspuns la legislația adoptată sub administrația precedentă.

US Chips Act a stimulat firmele să mute producția de cipuri în SUA în schimbul acordării de finanțări.

Guvernul SUA a acordat premii în valoare de 6,6 miliarde de dolari (5 miliarde de lire sterline) companiei TSMC după ce aceasta a construit o fabrică în Arizona.

Cu toate acestea, producția la acest amplasament s-a confruntat anterior cu întârzieri din cauza lipsei de lucrători calificați – ceea ce ar putea reprezenta o provocare mai amplă pentru creșterea producției de semiconductori în SUA.

Se pare că TSMC și-a rezolvat deficitul de personal doar prin aducerea a mii de lucrători din Taiwan.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Bubuie un mare conflict între Franța și țara care le-a fost cel mai mult timp colonie

Reţele Electrice România lansează o licitaţie de până la 180 milioane lei pentru lucrări de racordare