Ce trebuie să facă autoritățile pentru a evita inundațiile: Cum a stricat ‘mâna omului’ bunul mers al râurilor

Swindale Beck, un curs de apă din Cumbria, în inima Lake District din Regatul Unit, șerpuiește prin câmpuri, terenuri agricole și văi. Cu toate acestea, nu cu mult timp în urmă, râul avea un curs mult mai liniar, conform BBC.

Un râu sănătos ar trebui să fie sinuos, să curgă liber și să fie plin de viață sălbatică. Cu toate acestea, în Marea Britanie, 97% din râuri sunt fragmentate de bariere artificiale, cum ar fi barajele. În prezent, există cel puțin o barieră artificială pentru fiecare 1,5 km de curs de apă din țară. Timp de secole, râurile au fost canalizate lent – sau îndreptate artificial – pentru a împiedica inundațiile și revărsarea apei pe terenurile agricole și pe case.

Însă îndepărtarea meandrilor naturali ai unui râu a avut, de fapt, efectul opus. În schimb, a perturbat curgerea râurilor și a degradat habitatele acvatice, calitatea apei și a sporit riscul de inundații. Pe măsură ce sănătatea precară a râurilor și cursurilor de apă din Europa continuă să facă știri – din cauza diminuării vieții sălbatice, a poluării cu ape uzate și a scurgerilor agricole – comunitățile se orientează către soluții naturale pentru a-și reface râurile.

Unele râuri sunt restaurate cu ajutorul tehnicilor naturale de gestionare a inundațiilor (NFM), cum ar fi barajele lemnoase cu scurgeri, plantarea de copaci și adăposturile pentru castori. Una dintre idei este de a readuce vigoarea în râuri, pârâuri și afluenți. În întreaga lume, din Țările de Jos, SUA și Regatul Unit, râurile sunt încet-încet reamenajate, pentru a reveni la cursul lor natural. Și, în Regatul Unit, recompensele încep să dea roade, cu pești, păsări și nevertebrate care revin în râurile din Cumbria și West Sussex.

content-image

Acum două sute de ani, Swindale Beck a fost îndreptat pentru a crea mai mult spațiu pentru terenurile agricole. Însă, începând din 2016, a fost demarat un proiect pentru a anula acest proces și a readuce râul la starea sa naturală. Condus de Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), obiectivul este de a crea habitate, structuri și morfologii mai diverse.

Râul ideal este „foarte dinamic, dezordonat și haotic”, spune Glen Swainson, managerul de sit al RSPB la Wild Haweswater. „Vrei riffles, unde apa curge peste pietre și pietriș, formând bare și insule”, spune el. „Atunci când râul este mai împletit, există mai multe canale care traversează câmpul inundabil și care se separă și se reîntâlnesc între ele.”

După ce a studiat valea pentru a localiza calea inițială sculptată de râu, organizația caritabilă a apelat la o echipă de săpători pentru a remodela și a crea noi canale. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Agenția de Mediu, Natural England și compania de apă proprietară a terenului (United Utilities) și a costat peste 200 000 de lire sterline (260 000 de dolari) pentru remodelarea tronsonului de 1 km (0,6 mile).

Mai întâi, au efectuat un studiu al zonei pentru a cartografia traseul inițial al râului, înainte de a recruta o echipă de excavatoriști, care au petrecut trei luni pentru a sculpta această cale curbată cât mai aproape posibil. Swindale Beck este acum cu aproximativ 180 m mai lung decât pârâul canalizat care curgea prin vale de peste două secole.

Potrivit lui Tom Hayek, specialist în gestionarea naturală a inundațiilor la Wildfowl and Wetlands Trust (WWT), adăugarea de meandre în râuri are două avantaje – modifică atât viteza, cât și volumul apei. În primul rând, scade ceea ce este cunoscut sub numele de transport al debitului. „Aceasta este cantitatea de apă pe care un râu o poate muta în aval”, spune Hayek. „Atunci când lungimea râului este mărită, se răspândește apa pe o suprafață mai mare. „Acest lucru permite unei cantități mai mari de apă să se așeze în cursul superior, care este locul în care se produce, de obicei, reorganizarea, mai degrabă decât în condiții de constrângere în orașele din aval.”

Al doilea impact este asupra vitezei. Mai simplu spus, cu cât adăugați mai multă structură morfologiei unui râu, cu atât apa se va deplasa mai încet pe el. Dacă este drept, apa va „zbura” prin el, spune Hayek. „Viteza și volumul care se acumulează pe măsură ce afluenții se alimentează înseamnă că, la un moment dat, în râu nu mai există capacitatea de a reține apa și se produc inundații”, adaugă acesta.

În trecut, se obișnuia să se dragheze râurile pentru a crea o capacitate mai mare de a face față inundațiilor, dar, spune Hayek, acest lucru nu ajută prea mult la stoparea problemei de la rădăcină. În schimb, experții se orientează către tehnici naturale de gestionare a inundațiilor, pentru a readuce râurile în zonele lor inundabile.

Redirecționarea Beck a permis râului să se curețe singur, deoarece râurile îndreptate artificial curg mai repede și adună mai multe sedimente. Acesta a fost un avantaj pentru companiile de apă, deoarece înainte apa murdară era transportată în aval către rezervorul Haweswater. Acum, curbele încurajează râul să își depună sedimentele pe maluri.

content-image

În Cumbria, au existat peste 100 de proiecte de restaurare ca parte a acestui program, însă Swainson avertizează că modificarea curbelor râurilor nu este o soluție „unică”. Este dificil „să modelezi beneficiile unui lucru care este în mod inerent diferit de fiecare dată când îl faci, deoarece este un peisaj diferit, o altitudine diferită sau un substrat diferit”, spune ea.

 

BREAKING Dosarul Revoluției, trimis înapoi la Parchet / Decizia ÎCCJ este definitivă

‘I-a nenorocit viaţa!’ Afirmaţii grave despre Simona Halep. Acuzaţiile sunt absolut devastatoare