CEC Bank emite o nouă tranşă de obligaţiuni eligibile MREL şi primeşte un rating BB de la Fitch Ratings

CEC Bank anunţă că a încheiat o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferenţiale, destinate încadrării ca instrumente eligibile MREL şi primeşte un rating BB de la Fitch Ratings.

”CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferenţiale, destinate încadrării ca instrumente eligibile MREL şi primeşte un rating BB de la Fitch Ratings, în concordanţă cu ratingul IDR al băncii”, anunţă banca.

CEC Bank a atins un reper important prin emiterea de Obligaţiuni Senior Nepreferenţiale eligibile în valoare de 300 milioane de euro printr-un plasament internaţional de referinţă, cu un cupon de 5,625%. Această emisiune marchează prima tranşă ce beneficiază de rating al obligaţiunilor din cadrul Programului EMTN al băncii, primind un rating BB de la Fitch Ratings, în concordanţă cu ratingul IDR al Băncii.

„CEC Bank se transformă într-un jucător recunoscut pe pieţele internaţionale, aliniindu-se cu emitenţii din aceeaşi categorie, în acord cu creşterea generală determinată de agenda actuală de transformare a Băncii. Prin această emisiune am atins mai multe repere: lichiditate prin volumul relevant, prima noastră tranşă ce beneficiază de rating şi o bază diversificată şi granulară de investitori internaţionali. Suntem mândri să asistăm la apetitul crescut arătat de participanţii la piaţă, pe care îl considerăm un simbol al încrederii şi aprecierii pentru realizările Băncii din ultimii ani. Suntem, de asemenea, recunoscători partenerilor noştri care ne-au susţinut pe parcursul acestei interesante călătorii, al carei punct terminus a fost această tranzacţie de succes”, a declarat Ionuţ Lianu, ofiţer-şef management active şi pasive, CEC Bank.

De la debutul său ca emitent în decembrie 2022, CEC Bank a accesat pieţele financiare în fiecare an. Instrumentele emise sunt destinate să asigure conformitatea cu cerinţele de reglementare MREL şi să sprijine creşterea generală a băncii, confirmând astfel CEC Bank drept emitent regulat pe pieţele internaţionale de obligaţiuni senior.

De peste două ori supra-subscrise faţă de anunţul iniţial de 300 milioane de euro, ordinele au provenit în principal de la investitori internaţionali.

„Emitentul a atras un interes puternic din partea unei baze largi de investitori internaţionali, rezultând într-un registru de ordine care a ajuns în zona de vârf la peste 800 milioane de euro, cu un impuls impresionant de la început. Această tranzacţie frumoasă pavează cu siguranţă calea pentru alte tranzacţii de succes pe pieţele de capital şi în viitor. Erste Group este onorat să facă parte din această poveste de succes în calitate de Co-Aranjor al Programului, precum şi Joint Lead Manager”, a declarat Maxim Boersig, head of FIG Origination, Debt Capital Markets, Erste Austria.

Obligaţiunile denominate în euro au fost emise în cadrul Programului MTN actualizat al CEC Bank în valoare de 1,5 miliarde de euro, pe baza unui prospect aprobat de Commission de Surveillance de Secteur Financiere (CSSF) Luxemburg, în data de 18 noiembrie 2024.

Obligaţiunile sunt admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori din Luxemburg începând cu 28 noiembrie 2024 şi urmează a fi admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti. CEC Bank a mandatat Erste Group Bank A.G. şi ING Bank N.V. ca Joint Lead Managers şi Co-Aranjori ai emisiunii de obligaţiuni, în timp ce BT Capital Partners a acţionat ca şi Co-Manager. Dentons a fost consultantul juridic al CEC Bank, în timp ce Intermediarii Principali Comuni au fost asistaţi de Clifford Chance, în fiecare caz prin birourile lor din Bucureşti şi Frankfurt.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de 93,23 miliarde de lei, la sfârşitul semestrului I 2024.

Grupul CEC Bank a luat fiinţă prin preluarea, la data de 27.07.2023, de către CEC Bank S.A., a pachetului majoritar de acţiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural – I.F.N. S.A. (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

FGCR are ca obiect principal de activitate asumarea de angajamente de garantare şi emiterea de garanţii pe seama fondurilor publice, a surselor proprii şi a oricăror alte surse pentru credite şi alte instrumente de finanţare care pot fi obţinute de persoane fizice şi juridice – producători agricoli şi procesatori de produse agro-alimentare, pentru realizarea producţiei agricole, stocarea / procesarea produselor agricole şi realizarea obiectivelor de investiţii în aceste domenii. FGCR acordă garanţii pe seama surselor puse la dispoziţie de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

Vasile Bănescu cere public BOR să se ‘lepede’ de Călin Georgescu: Nu poți fi neutru în fața răului

Companiile de distribuţie ale grupului PPC fuzionează sub denumirea Reţele Electrice România