Cel mai nou submarin cu propulsie nucleară al Chinei s-a scufundat la începutul acestui an, susţin oficialii americani

Cel mai nou submarin cu propulsie nucleară al Chinei s-a scufundat la chei, în primăvară, iar marina chineză a încercat să ascundă această pierdere, potrivit a doi oficiali americani din domeniul apărării citaţi de CNN.

Submarinul de atac era primul din noua linie de nave din clasa Zhou, care se află în construcţie la un şantier naval de lângă oraşul Wuhan.

Submarinele din clasa Zhou au o pupă caracteristică în formă de X, concepută pentru a îmbunătăţi manevrabilitatea sub apă.

O imagine din satelit datând din 10 martie, realizată de Maxar Technologies, arată submarinul din clasa Zhou, cu coada sa caracteristică în formă de X, andocat în port. Alte imagini Maxar de la sfârşitul lunii iunie, examinate de CNN, arată că submarinul nu s-a întors la chei.

„Nu este surprinzător faptul că marina armatei chineze ar încerca să ascundă faptul că noul lor submarin de atac cu propulsie nucleară, primul din clasa sa, s-a scufundat lângă chei”, a declarat un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

Activitatea neobişnuită de la şantierul naval a fost observată pentru prima dată de Tom Shugart, membru senior adjunct al Centrului pentru o nouă securitate americană, care studiază în mod regulat imaginile prin satelit ale şantierelor navale chineze. „Nu am văzut niciodată o grămadă de macarale grupate în jurul (unui singur loc)”, a declarat Shugart pentru CNN. „Dacă mergeţi înapoi şi vă uitaţi la imaginile istorice, puteţi vedea o macara, dar nu o grămadă grupată acolo”, a argumentat el.

Uitându-se la imagini din satelit mai vechi ale aceluiaşi şantier naval, Shugart a observat, de asemenea, dimensiunea mai mare a submarinului şi coada sa distinctivă, indicând o nouă clasă de submarine. „De obicei, aceste submarine, după ce sunt lansate la apă, sunt acolo, la şantierul naval, timp de câteva luni, pentru echipare. Şi nu mai era acolo”, a spus Shugart.

Beijingul a făcut din modernizarea Marinei Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) şi a forţei sale de submarine una dintre cele mai importante priorităţi ale sale, în încercarea de a construi o armată de clasă mondială, la acelaşi nivel cu Statele Unite. Potrivit celui mai recent raport privind puterea militară a Chinei din 2023, marina chineză operează şase submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară, şase submarine de atac cu propulsie nucleară şi 48 de submarine de atac cu propulsie diesel.

Marina SUA are 53 de submarine rapide de atac, 14 submarine cu rachete balistice şi patru submarine cu rachete ghidate. Întreaga flotă americană de submarine este alimentată cu energie nucleară.

Înaltul oficial american din domeniul apărării a declarat că nu este clar dacă fusese deja încărcat combustibil nuclear pe submarin sau dacă nava era nealimentată atunci când s-a scufundat.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington a declarat: „Nu suntem la curent cu situaţia pe care aţi menţionat-o şi în prezent nu avem informaţii de furnizat”.

China lucrează, de asemenea, la extinderea capacităţii sale de a produce noi submarine. Chiar dacă marina armatei chineze retrage submarinele mai vechi, se preconizează că Beijingul va avea 65 de submarine în 2025 şi 80 în 2035 datorită creşterii capacităţii sale de construcţie a submarinelor, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului (CRS).

China are cea mai mare marină din lume după numărul de nave. Marina armatei chineze are 370 de platforme, care includ 234 de nave de război, potrivit CRS, în timp ce SUA au 219 nave de război.

SUA au identificat China ca fiind principala provocare pe termen lung cu care se confruntă.

„Incidentul ridică întrebări mai profunde cu privire la responsabilitatea internă a armatei chineze şi la supravegherea industriei de apărare a Chinei – care a fost mult timp afectată de corupţie”, a punctat oficialul american din domeniul apărării, citat de CNN.

Doi condamnaţi au fost executaţi în Statele Unite, unul dintre ei prin inhalare de azot. Este doar pentru a doua oară în lume când se foloseşte această metodă

Bihor: Doi cetăţeni ucraineni, reţinuţi pentru contrabandă după ce au fost prinşi când transportau o mie de litri de pesticide posibil contrafăcute/ Marfa, în valoare de 3 milioane de lei, confiscată