Cel puţin şase morţi în Siria, în operaţiuni ale noii puteri împotriva unor grupări armate loiale lui al-Assad

Noile autorităţi siriene au lansat joi operaţiuni împotriva unor grupări armate loiale preşedintelui înlăturat de la putere Bashar al-Assad, soldate cu şase morţi potrivit unui ONG, la o zi după ciocniri sângeroase şi manifestaţii ale minorităţii alawite, relatează AFP.

Operaţiunea principală s-a desfăşurat în provincia de coastă Tartus (vest), un bastion al minorităţii alawite, din care provine al-Assad, răsturnat de la putere la 8 decembrie de căte o coaliţie a unor rebeli condusă de către gruparea islamistă radicală sunnită Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Ea a fost lansată în urma unor ciocniri, miercuri, între bărbaţi înarmaţi şi forţe ale noilor autorităţi, care încercau să aresteze un ofiţer al puterii înlăturate şi în cursul cărora 14 membri ai forţelor de ordine şi trei bărbaţi înarmaţi au fost ucişi, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Pentru moment nu se ştia dacă ofiţerul a fost arestat.

Potrivit SOHR, este vorba despre generalul Mohammed Kanjo Hassan, fosrul şef al justiţiei militare, responsabil cu condamnările la moarte pronunţate la trist celebra Închisoare Saydnaya, situată în apropiere de Damasc.

”Patru bărbaţi înarmaţi loiali fostului regim” au fost ucişi în timpul operaţiunii desfăşurate joi în localitatea Khirbet al-Ma’zah, în care forţe de securitate au încercat să-l aresteze pe generalul Hassan, precizează SOHR.

În cadrul unor operaţiuni în alte părţi ale Siriei, un bărbat înarmat, un susţinător al lui al-Assad, a fost ucis prin împuşcare în apropiere de Damasc, iar altul a fost ucis la Hioms, anunţă Observatorul.

Potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, operaţiunea de la Tartus a permis ”neutralizarea unui anumit număr” de ”miliţeini” loiali preşedintelui înlăturat. Obiectivul era ”restabilirea securităţii” în localitate.

”OAMENILOR LE ESTE FRICĂ”

Martori, contactaţi de AFP, vorbesc despre mai multe arestări la Tartus şi Jableh, o localitate situată tot pe coasta de vest.

Aceste arestări au legătură cu ciocniri şi manifestaţii ale unor sirieni alawiţi miercuri, precizează SOHR, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

Miercuri, mii de sirieni alawiţi au manifestat la Tartus, Banias, Jableh şi Latakia (vest), dar şi la Homs (centru), după difuzarea unei înregistrări video pe reţele de socializare care surprindea combatanţi atacând un sanctuar alawit la Alep (nord), potrivit SOHR. Cinci angaţi ai sanctuarului au fost ucişi.

La Homs, un manifestant a fost ucis miercuri, după ce forţe de securitate au tras pentru a dispersa protestatari, potrivit ONG-ului.

Aceste manifestaţii sunt primele de la răsturnarea de la putere a lui al-Assad, care a fugit împreună cu familia sa la Moscova, în urma ofensivei rebelilor, care au cucerit în 11 zile cea mai mare parte a Siriei.

Autorităţile au anunţat că înregostrarea video datează de la cucerirea Alepului de către rebeli, la 1 decembrie, iar Ministerul Informaţiilor a avertizat joi că este ”strict interzis să se difuzeze sau publice orice conţinut mediatic sau informaţie vizând să semene divizarea”.

Joi, nicio manifestaţie nu a fost semnalată în aceste oraşe, potrivit unor martori.

Însă, la Homs, un martor declară că a avut loc ”o vastă desfăşurare de oameni din HTS în cartiere în care locuitori au manifestat cu o zi mai înainte”. ”Maşinile sunt percheziţionate, oamenilor le este frică”.

”NEUTRALIZAREA” SUSŢINĂTORILOR LUI AL-ASSAD

La Latakia, combatanţi înarmaţi, majoritatea purtând cagule, au tras focuri de armă în aer în mijlocul unei circulaţii dense şi unor clădiri rezidenţiale, potrivit unui corespondent AFP aflat la faţa locului. Unul dintre ei a îndemnat la ”neutralizarea” susţinătorilor lui al-Assad.

La Damasc, drumurile către cartierul majoritar alawit Mazeh 86 sunt blocate, a constat o corespondentă AFP. ”Interdicţie de intrare”, a tunat la un punct de control un combatant HTS.

Membri ai minorităţii alawite, o aripă a islamului şiit, s-au bucurat de căderea lui Bashar al-Assad, însă şi-au exprimat temerea că vor fi margizalizaţi sau frica de represalii.

Noile autorităţi depun eforturi să ofere asigurări atât comunităţii internţaionale, cât şi sirienilor, angajându-se să respecte drepturile minorităţilor unei ţări traumatizate de 13 ani de război devastator, declanşat în 2011 de reprimarea brutală a unor manifestaţii în favoarea democraţiei şi care s-a soldat cu peste 500.000 de morţi.

Un analist de la Century Foundation, Sam Heller, evocă un ”anumit grad de anxietate” în aceste comunităţi, care se tem să nu devină ”cetăţeni de zona a doua într-un proiect polirtc (…) probabil majoritar sunnit”.

”Informaţiile despre atacuri (…) le accentuează sentimentul de vulnerabilitate”, declară el AFP.

În ultimele zile, mai multe delegaţii străine s-au dus la Damasc pentru a se întâlni cu noii lideri.

Joi, oficiali irakieni au discutat, la Damasc, despre ”nevoi în privinţa securităţii şi stabilităţii la frontiera” dintre cele două ţări, potrivit Bagdadului.

Un sistem antiaerian rusesc a lovit avionul azer prăbuşit în Kazahstan, anunţă un oficial american

Claudiu Năsui (USR): Creşterea taxelor este deja plănuită, chiar dacă aţi tot auzit promisiuni că nu vor creşte taxele / Ce taxe susţine fostul ministru al Economiei că vor creşte