Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte trei au fost rănite, joi, în noi confruntări militare la frontieră între Cambodgia şi Thailanda, anunţă Bangkokul, cea mai gravă escaladare militară din ultimii aproape 15 ani, relatează AFP.
Schimburi de tiruri au izbucnit joi în zona a două temple care datează din perioada Angkor, între secolul al IX-lea şi secolul al XV-lea, la nivelul provinciilor thailandeză Surin şi cambodgiană Oddar Meanchey, a declarat AFP o sursă guvernamentală cambodgiană.
Cele două armate se acuză reciproc de deschiderea focului.
Joi, ”către ora locală 8.20 (4.30, ora României), forţele cambodgiene au deschis focul către un flanc al templului Prasat Ta Muen Thom, situat la aproximativ 200 de metri de baza thailandeză”, a anunţat într-un comunicat armata thailandeză.
”Armata thailandeză a încălcat integritatea teritorială a Cambodgiei prin lansarea unui atac armat împotriva forţelor cambodgiene”, a anunţat, la rândul său, o purtătoare de cuvânt a Ministerului cambodgian al Apărării Maly Socheata.
”Forţele armate cambodgiene şi-au exercitat dreptul de legitimă apărrare, în deplină conformitate cu dreptul internaţional, pentru a respinge incursiunea thailandeză”, a adăugat ea, denunţând o ”agresiune militară imprudentă şi brutală”.
Avioane de luptă de tip F-16 aparţinând armatei thailandeze au lovit două ”ţinte militare” cambodgiene la câteva ore după schimburile de tiruri, într-o zonă contestată a frontierei care a relansat tensiunile, a anunţat armata thailandeză.
Biroul premierului thailandez a anunţat moartea unui civil thailandez într-un atac al artileriei camodgiene, în provincia de frontieră Surin (nord-est).
”Un obuz cambodgian de artilerie a lovit casa unui civil thailandez, omorând o persoană, rănind grav un copil în vârstă de cinci ani şi alte două persoane, a anunţat într-un comunicat biroul premierului thailandez.
Ambasada thailandeză în Camodgia le-a cerut cetăţenilor thailandezi să părăsească această ţară ”cât mai rapid posibil”.
Ambasada Statelor uniteb în Thailanda anunţă pe site că cetăţenii americani care se află în prezent în apropiere de frontieră ”trebuie să urmeze instrucţiunile serviciilor de securitate thailandeze”.
Cele două regate din Asia de Sud-Est se află într-un vechi conflict la frontiera comună, stabilită în perioada Indochinei franceze, însă criza actuală este cea mai gravă din ultimii aproape 15 ani.
Uciderea unui militar cambodgian, în schimburi de focuri pe timpul nopţii, în mai, într-o zonă disputată a frontierei – supranumită ”Triunghiul de Smarald” – a detonat tensiuni între Bangkok şi Phnom Penh, care şi-au restrâns puternic schimburile economice şi diplomatice.
Cambodgia a anunţat joi că a retrogaradat la ”cel mai scăzut nivel” relaţiile diplomatice cu vecinul său.
Miercuri, Bangkokul şi-a rechemat ambasadorul în post la Phnom Penh şi l-a expulzat pe ambasadorul cambodgian de pe teritoriul thailandez, după ce un militar thailandez şi-a pierdut un picior călcând pe o mină antipersonal la frontieră.
O anchetă a armatei thailandeze a stabilit că Cambodgia a pus noi mine terestre la frontieră, au anunţat autorităţile thailandeze.
Cambodgia a respins acest acuzaţii şi a anunţat că zone de frontieră rămân ”infestate” de mine active din ”războaie trecute”.