Luni, la ora 12:33 p.m., ora Madridului, reţeaua electrică spaniolă funcţiona fără probleme. Dar în următoarele câteva secunde, o serie de evenimente încă misterioase au provocat cea mai gravă pană de curent din istoria recentă a ţării. Autorităţile spaniole au lansat marţi anchete pentru a identifica cauzele uriaşei pene de curent care a lăsat Peninsula Iberică fără electricitate timp de mai multe ore, afirmând că nu pot exclude „nicio ipoteză” în acest stadiu, relatează AFP.
Imediat după ora 12:33 p.m., s-a întâmplat ceva care ar echivala cu o pierdere a producţiei de energie în regiunea de sud-vest a Spaniei. Apoi sistemul şi-a revenit la parametri. La doar 1,5 secunde după aceea, a avut loc un alt eveniment – probabil o pierdere de generare. Apoi, 3,5 secunde mai târziu, a avut loc o întrerupere a conexiunii dintre Spania şi Franţa, care a izolat peninsula de reţeaua electrică europeană. După aceea a avut loc o deconectare mare a generării de energie din surse regenerabile. Sistemul nu a fost capabil să supravieţuiască unei astfel de întreruperi extreme, a explicat marţi Eduardi Prieto, directorul de servicii şi operaţiuni al Red Electrica (REE), operatorul reţelei naţionale spaniole, citat de Bloomberg.
„Acestea nu sunt concluzii definitive, nu avem informaţiile complete”, a declarat Eduardo Prieto. Însă această cronologie, încă lipsită de suficiente detalii, începe să facă lumină asupra unor incidente în cascadă care au dus la pana de curent regională şi va fi esenţială pentru prevenirea unor crize similare.
Vor fi luate toate „măsurile necesare pentru ca acest lucru să nu se mai repete”, a dat asigurări premierul Pedro Sánchez, anunţând într-o conferinţă de presă crearea unei comisii de anchetă conduse de Ministerul Tranziţiei Ecologice.
„Tehnicienii reţelei electrice continuă să efectueze o analiză a sistemului lor. Ne aşteptăm să primim rezultatele lor preliminare în următoarele ore sau zile”, a explicat liderul socialist. „Nicio ipoteză nu va fi exclusă până când nu vom avea aceste rezultate ale analizelor”, a promis el.
ANCHETĂ ÎN SPANIA PENTRU „SABOTAJ INFORMATIC”
Aproape în acelaşi timp, un judecător de la Audiencia Nacional, tribunalul din Madrid însărcinat cu cazurile cele mai grave, inclusiv de terorism, a anunţat deschiderea unei anchete privind un posibil „sabotaj informatic”. Scopul acestei investigaţii este „să stabilească dacă întreruperea de curent de ieri (luni – n.r.) din reţeaua spaniolă de electricitate, care a afectat întreaga ţară, ar putea fi un act de sabotaj informatic împotriva infrastructurilor critice ale Spaniei şi, în caz afirmativ, dacă ar putea fi calificată drept infracţiune teroristă”, se arată într-un comunicat de presă.
La prânz, însă, posibilitatea unui atac cibernetic fusese exclusă de operatorul spaniol al reţelei electrice (REE). „În lumina analizelor pe care le-am putut efectua până acum, putem exclude un incident de securitate cibernetică”, dăduse asigurări Eduardo Prieto, directorul de operaţiuni al REE.
Acest mesaj a fost preluat şi de guvernul portughez. „În acest stadiu, nimeni nu poate spune care a fost originea, dar există deja suficiente elemente pentru a spune că nu există niciun indiciu de manipulare în spaţiul cibernetic”, a declarat premierul Luis Montenegro.
Marţi, guvernul său a decis să „solicite Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei să efectueze un audit independent al sistemelor de electricitate din ţările afectate” şi să creeze „o comisie tehnică independentă” pentru a evalua gestionarea crizei de către partea portugheză.
POLEMICĂ PE TEMA ENERGIEI NUCLEARE ÎN SPANIA
Uniunea Europeană însăşi a dat asigurări că va „trage învăţăminte” din această pană de curent. În „strânsă colaborare” cu operatorii reţelelor de electricitate, Bruxelles-ul va examina „foarte atent cauzele” şi „gradul de pregătire” al teritoriilor vizate, potrivit purtătoarei de cuvânt a Comisiei, Paula Pinho.
Fără să comenteze cauzele acestui eveniment fără precedent, REE menţionase deja luni seara o „oscilaţie puternică în fluxurile de energie” din reţeaua electrică „însoţită de o pierdere foarte importantă de producţie”, fenomen care a dus la deconectarea sistemului spaniol de la reţeaua europeană.
La conferinţa sa de presă de marţi, Pedro Sánchez a asigurat, de asemenea, presa că mega-pana de curent nu se datorează lipsei de energie nucleară din Spania, respingând criticile exprimate de partidul de extremă dreapta Vox şi transmise de numeroşi utilizatori pe reţelele sociale.
Problema energiei nucleare se află în centrul dezbaterii politice din Spania de mai multe luni, iar guvernul a anunţat închiderea viitoare a două dintre cele şapte reactoare rămase, care reprezintă 20% din mixul de electricitate al ţării, faţă de 40% din energia solară şi eoliană.
PANA DE CURENT A FĂCUT CEL PUŢIN TREI VICTIME
Potrivit serviciilor de urgenţă spaniole, cel puţin trei persoane ar fi murit în urma panei de curent. Victimele, descoperite într-o casă din Galicia (nord-vestul Spaniei), se aflau în prezenţa unui generator electric în apropierea căruia a fost detectată o „concentraţie ridicată de monoxid de carbon”.
Potrivit REE, sistemul electric spaniol, care fusese restabilit în proporţie de peste 99% marţi dimineaţă, era complet operaţional la prânz. Acelaşi lucru era valabil şi pentru reţeaua portugheză, potrivit operatorului REN.
Revenirea curentului electric a permis reluarea traficului feroviar pe mai multe rute importante, printre care Madrid-Sevilia şi Madrid-Barcelona, potrivit companiei naţionale Renfe.
La Madrid, barurile şi magazinele şi-au redeschis treptat porţile marţi dimineaţă, reluându-şi activitatea normală după ce luni au fost nevoite să se închidă în grabă.
De asemenea, majoritatea şcolilor au primit elevii la program normal, chiar dacă sistemul foarte descentralizat al Spaniei lasă o mare libertate de decizie diferitelor regiuni în această privinţă.
Iar la 24 de ore după această pană de curent excepţională, spaniolii au început să tragă învăţăminte din acest eveniment: să ai acasă un tranzistor, baterii, lumânări şi apă.
Revenirea completă la normal a fost aşteptată cu nerăbdare atât în Spania, cât şi în Portugalia, după o zi lungă petrecută jonglând cu dificultăţile, cu metroul închis, autobuzele saturate, trenurile blocate şi comunicaţiile extrem de dificile.