Noi date au dezvăluit că Pământul pare să se fi rotit și mai repede o zi mai târziu, pe 10 iulie, ceea ce face ca ziua să fie cu 1,36 milisecunde mai scurtă decât de obicei.
O milisecundă este egală cu o miime de secundă, ceea ce este atât de imposibil de măsurat încât este nevoie de un ceas atomic pentru a urmări numerele, măsurând ceea ce se numește „Durata Zilei” sau LOD.
LOD marchează timpul necesar Pământului pentru a se roti o dată, până la milisecundă. În mod normal, acest proces durează exact 86.400 de secunde, sau 24 de ore, pentru a se finaliza.
Cu toate acestea, rotația Pământului s-a accelerat în ultimii ani. Deși cauza este încă un mister, noi cercetări de la NASA au sugerat că ar putea fi legată de atracția gravitațională a Lunii.
Creșterea majoră a vitezei din această vară a dus la posibilitatea ca oamenii de știință să fie nevoiți să adauge o secundă intercalară negativă în calendar până în 2029, ceea ce înseamnă că ceasurile noastre vor fi șterse cu o secundă pentru a le menține sincronizate.
Deși mica schimbare poate părea nesemnificativă, cercetătorii au descoperit că ziua mai scurtă poate afecta totul, de la sistemele de sateliți și precizia GPS-ului până la modul în care măsurăm timpul în sine.
Rotația Pământului este afectată de o serie de factori diferiți, atât pe planetă, cât și în spațiu.
Printre motivele potențiale se numără schimbările din atmosferă, topirea ghețarilor din întreaga lume, care schimbă volumul de apă, o schimbare a mișcării în interiorul miezului metalic al Pământului și un câmp magnetic slăbit.
Cercetătorii NASA au sugerat, de asemenea, că accelerația din acest an este de fapt un rezultat al faptului că Pământul a lovit „punctul ideal orbital” al Lunii, ceea ce determină planeta să primească o mică creștere de viteză.
Înainte de această accelerare recentă a rotației Pământului, planeta încetinea de fapt, din cauza atracției gravitaționale a Lunii, care ne-a prelungit zilele în ciclul de 24 de ore pe care îl trăim acum în timpurile moderne.
Geologul Stephen Meyers, profesor la Universitatea din Wisconsin-Madison, a descoperit că, pe măsură ce Luna se îndepărtează, impactul său gravitațional schimbător asupra Pământului va face ca zilele să fie treptat mai lungi.
Cu toate acestea, oamenii de știință au observat recent variații ale rotației planetei, determinând accelerarea planetei în 2020, 2022 și 2024.
Pe 9 iulie și acum din nou pe 22 iulie, Luna va fi în cel mai îndepărtat punct de ecuatorul Pământului, ceea ce modifică atracția sa gravitațională asupra axei planetei noastre.
În termeni mai simpli, Luna a învârtit Pământul ca un vâi, ținându-se de planetă la mijloc, care este de obicei mai aproape de Lună decât polii nord sau sud.
Pe 22 iulie și din nou pe 5 august, gravitația Lunii va exercita o atracție mai puternică asupra polilor Pământului, practic rotind planeta noastră în partea superioară a sa, ceea ce o face în mod natural să se rotească mai repede.
Cea mai rapidă zi înregistrată până acum a fost acum puțin peste un an, pe 5 iulie 2024, când Pământul s-a rotit cu 1,66 milisecunde mai repede decât cele 24 de ore standard.