CERN ia o decizie controversată: dă afară 500 de oameni de știință, doar pentru că sunt ruși. Mutarea aduce pierderi uriașe

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, cunoscută sub numele de CERN – care găzduiește singurul Large Hadron Collider din lume – a anunțat luni numărul oamenilor de știință afectați, potrivit Reuters, finalizând un angajament făcut inițial după declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Mișcarea este o ruptură majoră pentru instituția de la Geneva.

Rusia nu este un stat membru al CERN, dar a avut statut de observator încă din perioada de vârf a Războiului Rece – un parteneriat care a reflectat misiunea fondatoare postbelică a CERN de „știință pentru pace”.

Cu toate acestea, cooperarea Rusiei urmează să expire – și să nu fie reînnoită, așa cum se obișnuia – la 30 noiembrie. De asemenea, Rusia s-a despărțit de Belarus, aliat al Rusiei, la începutul acestei veri.

CERN, care și-a sărbătorit marți cea de-a 70-a aniversare, a subliniat că această măsură blochează cooperarea cu instituțiile rusești, și nu cu persoane fizice.

Nu toată lumea este de acord cu această decizie.

Oamenii de știință ucraineni au criticat decizia CERN de a nu rupe complet legăturile cu o instituție, Institutul Comun pentru Cercetare Nucleară din Moscova, care este considerat de CERN o instituție internațională, a raportat Nature.

Un grup de fizicieni ai particulelor cunoscut sub numele de Science4Peace, care militează împotriva restricțiilor privind colaborarea științifică, a formulat, de asemenea, obiecții.

content-image

Rusia a acuzat CERN de joc politic în domeniul cooperării științifice.

O parte a presei controlate de stat a prezentat, de asemenea, această inițiativă drept un câștig net pentru cercetarea rusă și un autogol pentru Occident, Sputnik, o publicație pro-Kremlin , citând un expert rus în energie nucleară care a declarat că Europa se replasează într-o „mahala științifică”.

De asemenea, agenția de presă de stat TASS a raportat cu bucurie că orizontul său științific „rămâne deschis” și că oamenii de știință ruși se întorc deja să lucreze la „mega-proiecte științifice interne”.

„Aceasta este în mod evident o evoluție pozitivă pentru noi în anumite privințe”, a declarat Mikhail Kovalchuk, șeful centrului de cercetare Institutul Kurchatov, pentru publicația locală Izvestia, potrivit TASS.

Însă experții științifici cu care a discutat Business Insider au avut o părere diferită.

„Sunt comentarii de râs”, a declarat Roman Sidortsov, un cercetător de origine rusă care se concentrează pe politica energetică în SUA și Rusia la Universitatea Sussex din Marea Britanie. „Este o bravadă nefondată”, a adăugat el.

Departe de a fi un aspect pozitiv pentru președintele Vladimir Putin, mutarea CERN dezavantajează enorm cercetarea rusă în domeniul fizicii teoretice și, după cum a afirmat Sidortsov, expune țara la exodul creierelor.

content-image

Experții științifici, inclusiv câțiva cu legături de lucru cu CERN, au vorbit despre consecințele pentru Rusia și comunitatea științifică în general.

„Dacă eu sau oricare dintre colegii mei ar trebui să pierdem accesul la CERN, ar fi destul de devastator”, a declarat Kate Shaw, fizician experimental în domeniul particulelor la Universitatea Sussex din Regatul Unit.

Roger Cashmore, care a fost director de cercetare și director general adjunct al CERN până în 2004, a declarat că ar fi o „lovitură” pentru Rusia.

El a spus că Rusia pierde accesul la „cel mai important centru de cercetare în domeniul fizicii particulelor din lume în prezent”, continuând: „Deci, este o pierdere destul de mare”.

Între timp, un fizician rus care a vorbit cu condiția anonimatului pentru publicația rusă independentă The Insider a declarat că ar „descrie acest lucru ca fiind distrugerea întregului domeniu” al fizicii experimentale rusești a energiilor înalte.

Robin Grimes, profesor la Colegiul Imperial din Londra, care a fost anterior consilier științific șef al Ministerului Afacerilor Externe și al Commonwealth-ului din Regatul Unit, a fost, de asemenea, tăios cu privire la ideea că oamenii de știință care se întorc ar fi o binecuvântare pentru Kremlin.

„Nu cred nicio secundă că lui Putin îi pasă câtuși de puțin de 500 de oameni de știință care se întorc în Rusia”, a spus el, adăugând: „Poate că îi pasă de încă 500 de oameni pe care îi poate înrola în armată”.

În plus, o mare parte din expertiza adusă înapoi în Rusia nu are unde să se ducă.

Grimes a declarat că instalațiile CERN sunt atât de „amețitor de scumpe” încât aproape nicio țară nu le poate realiza singură.

Nu numai atât, dar cercetarea depinde foarte mult de expertiza internațională pusă în comun.

„Dacă instituțiile dumneavoastră sunt izolate de corpul principal de oameni care desfășoară activități în acest domeniu, nu veți putea să vă dezvoltați gândirea și înțelegerea în același mod în care ați făcut-o dumneavoastră”, a spus el.

Sidortsov a afirmat că, în schimb, este mai probabil ca Rusia să se confrunte cu un exod constant de creiere, care a avut loc de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei.

Știința grea a fost unul dintre „punctele forte rămase” ale Rusiei din era sovietică, a spus el.

„Dar chiar și aceasta se erodase și se erodase rapid. Nu este o slujbă de vis pentru un viitor absolvent să fie fizician teoretician în Rusia”, a adăugat el.

În condițiile în care oamenii de știință ruși se confruntă cu posibilitatea de a pierde accesul la echipamente de ultimă generație și la o comunitate de excelență, Sidortsov a afirmat că mulți dintre aceștia vor căuta probabil de lucru în afara țării lor de origine.

Într-adevăr, Nature a raportat că aproximativ 90 de cercetători ruși care au lucrat cu CERN și-au găsit noi locuri de muncă la instituții internaționale începând cu 2022.

Iar în ianuarie, Novaya Gazeta Europe a estimat că Rusia a pierdut aproximativ 2 500 de oameni de știință din 2022.

Totuși, nu doar Rusia este în pierdere. „Este o situație în care pierzi, pierzi, pierzi”, a declarat Sidortsov.

Un purtător de cuvânt al CERN, Arnaud Marsollier, a declarat pentru BI că contribuția bugetară de 4,5% a Rusiei la experimentele CERN, aproximativ 2,7 milioane de dolari, a fost acum acoperită de „alte institute”.

Marsollier a adăugat că CERN și-a asumat, de asemenea, costul acoperirii contribuției Rusiei la următoarea actualizare majoră a sitului, Large Hadron Collider cu luminozitate ridicată, care urmează să intre în funcțiune în 2029.

Această sumă se ridică la aproximativ 47 de milioane de dolari, potrivit Nature.

content-image

Oamenii de știință cu care BI a vorbit au deplâns pierderea colegilor, chiar dacă unii au spus că sancționarea Rusiei era inevitabilă.

„Relația cu oamenii de știință ruși a fost întotdeauna foarte puternică, deoarece au o reputație foarte lungă și foarte bună în fizica particulelor”, a declarat Grimes.

Fizicianul de particule Tara Shears, profesor la Universitatea Liverpool din Marea Britanie, a declarat că oamenii de știință din institutele rusești mențin în desfășurare multe experimente valoroase. „Toate acestea trebuie să fie preluate de alți membri ai colaborărilor”, a adăugat ea.

Grimes a declarat că comunitatea științifică a pierdut, de asemenea, oportunitatea de a expune un grup valoros de oameni la libertățile și principiile occidentale și la opoziția față de războiul din Ucraina.

Aceste valori „se infiltrează” în comunitățile lor, a spus el, iar „acum asta nu se va mai întâmpla”.

Shaw a declarat că CERN este o comunitate specială în care căutarea comună a cunoașterii prevalează în mod normal asupra politicii naționale.

„Este o poveste de succes uriașă a umanității care poate colabora, și asta se vede cu adevărat, pentru că tuturor ne pasă de quarcuri și fotoni, la sfârșitul zilei”, a spus ea.

UPDATE – ANM – 13 judeţe se află total sau parţial sub atenţionare cod galben de ploi, izolat însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului / Cum va fi vremea în Bucureşti – HARTA

Fotbal: Inter Milano, victorie dificilă cu Torino, în Serie A