China a anunţat, duminică dimineaţă, că a deschis o a treia extensie a rutei de zbor M503, care se află chiar la vest de o linie de demarcaţie neoficială în Strâmtoarea Taiwan. Autorităţile de la Taipei au protestat, spunând că aceasta a fost o mişcare „unilaterală” menită să schimbe status quo-ul strâmtorii, relatează Reuters.
China a mutat anul trecut ruta M503 mai aproape de linia mediană, atrăgând un răspuns la fel de furios din partea Taipeiului, care afirmă că orice modificare a rutei de zbor şi a extinderilor acesteia trebuie să fie comunicată în prealabil şi convenită de ambele părţi.
Deschiderea prelungirii W121 are loc cu câteva zile înainte de exerciţiile militare şi de apărare civilă anuale Han Kuang pe care Taiwanul le organizează pentru a simula o blocadă şi o invazie chineză a insulei democratice.
Linia mediană a servit ani de zile drept barieră neoficială între Taiwanul revendicat de chinezi şi China, însă autorităţile de la Beijing afirmă că nu îi recunoaşte existenţa, iar avioanele de război chineze o survolează în prezent în mod regulat, Beijingul încercând să facă presiuni asupra Taipeiului pentru a-şi accepta revendicările privind suveranitatea.
Autoritatea Aviaţiei Civile din China a declarat că “pentru a optimiza în continuare mediul spaţiului aerian şi a îmbunătăţi eficienţa operaţională, de acum înainte, aviaţia civilă va utiliza linia de conexiune W121 a rutei M503”.
Consiliul pentru afaceri continentale al Taiwanului, care elaborează politica Chinei, a declarat într-o declaraţie pentru Reuters că China continentală „a folosit acţiuni unilaterale pentru a schimba status quo-ul şi pentru a spori tulburările regionale şi dintre cele două strâmtori”.
Aceasta este a treia extindere după ce W122 şi W123, care se află la sud de W121, au fost deschise anul trecut. Toate trei merg de la vest la est, din China continentală în direcţia Taiwanului.
Această măsură vizează „asigurarea siguranţei zborurilor, reducerea întârzierilor zborurilor şi protejarea drepturilor şi intereselor pasagerilor”, a declarat Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwanul.
Acesta a adăugat că deschiderea a fost „benefică” pentru ambele părţi ale strâmtorii.
Taipeiul a contestat explicaţia ca fiind „nejustificată”, afirmând că „numărul călătorilor aerieni internaţionali de pe continent nu a revenit încă” la nivelurile anterioare pandemiei COVID-19.
Taiwanul, care se confruntă cu o presiune militară crescută din partea Chinei, care consideră insula guvernată separat ca fiind a sa, îşi începe exerciţiile Han Kuang la 9 iulie şi urmează să dureze 10 zile.