China încearcă să atragă investitorii americani pe fondul tensiunilor comerciale cu SUA

Deşi Statele Unite, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, au crescut de două ori tarifele pentru toate produsele chinezeşti de la începutul anului, China a răspuns doar cu măsuri punctuale, evitând un conflict comercial de amploare. La forum au fost prezenţi directori executivi ai unor giganţi americani precum Apple, Pfizer, Qualcomm, Cargill, Boeing şi FedEx.

Analiştii susţin că mesajul Chinei a fost unul de ”reasigurare”, prezentând planuri de stimulare a consumului şi previziuni economice ”moderat pozitive”, comparativ cu incertitudinile din SUA.

Totodată, China caută să păstreze deschise canalele de comunicare cu Casa Albă, apelând inclusiv la influenţa companiilor americane pentru a înclina balanţa în favoarea dialogului.

În paralel, senatorul republican Steve Daines s-a întâlnit cu premierul chinez Li Qiang, marcând prima vizită oficială a unui politician american în China de la începutul noului mandat al lui Trump. Daines a sugerat că aceasta ar putea fi o etapă preliminară pentru o eventuală întâlnire între preşedinţii Xi Jinping şi Donald Trump.

Pe fondul acestui context, directorii americani prezenţi la forum au transmis o notă de optimism, în pofida îngrijorărilor privind noile tarife programate pentru începutul lunii aprilie. Ken Griffin (Citadel) a remarcat un climat mai pozitiv decât cel de anul trecut, iar CEO-ul Corning, Wendell Weeks, a afirmat că simte ”un început real de redresare” în economia chineză.

Totuşi, China continuă să se confrunte cu presiuni deflaţioniste şi dificultăţi în sectorul imobiliar, care au frânat creşterea economică. Estimările Goldman Sachs arată că avansul industriei high-tech a adăugat doar 1,1 puncte procentuale la PIB în ultimii trei ani, insuficient pentru a compensa scăderea de 1,7 puncte generată de criza imobiliară.

În timp ce Beijingul menţine o poziţie conciliantă, autorităţile au avertizat totuşi că vor lua contramăsuri şi au promis o nouă legislaţie care să ofere baze legale pentru a răspunde presiunilor externe. China a inclus deja câteva firme americane, precum PVH (deţinătorul Calvin Klein), pe lista entităţilor ”nesigure” ca reacţie la ultimele sancţiuni americane.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Trump, nou ordin care amplifică războiul economic: oprește exporturile de petrol venezuelean către China. Reacția dură a Beijingului

Europa este ameninţată din nou de o epidemie