China l-a criticat marţi pe vicepreşedintele american JD Vance după ce acesta s-a referit într-un interviu la chinezi ca fiind un popor de „ţărani”, ceea ce a stârnit furie şi multă ridiculizare pe internetul chinezesc, precum şi comparaţii cu trecutul lui Vance, care el însuşi se revendică din clasa muncitoare, relatează CNN.
Vorbind la Fox News joia trecută, Vance a apărat tarifele vamale ale preşedintelui Donald Trump, care lovesc piaţa, şi s-a revoltat împotriva „economiei globaliste”.
„Ce a adus economia globalistă Statelor Unite ale Americii? Răspunsul este, în mod fundamental, că se bazează pe două principii – contractarea unei datorii uriaşe pentru a cumpăra lucruri pe care alte ţări le fac pentru noi”, a declarat Vance la emisiunea de ştiri Fox & Friends. „Pentru a fi mai clar, împrumutăm bani de la ţăranii chinezi pentru a cumpăra lucrurile pe care le fabrică acei ţărani chinezi”, a adăugat el. „Aceasta nu este o metodă pentru prosperitate economică. Nu este o metodă pentru preţuri scăzute şi nu este o metodă pentru locuri de muncă bune în Statele Unite ale Americii”, a mai spus mâna dreaptă a lui Donald Trump.
Întrebat despre comentariile lui Vance, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a declarat marţi într-un briefing de presă: „Este deopotrivă surprinzător şi trist să-l auzim pe acest vicepreşedinte făcând astfel de remarci ignorante şi lipsite de respect”.
Fragmentul respectiv din interviul lui Vance s-a viralizat pe internetul chinez în această săptămână, stârnind o reacţie intensă într-o ţară care se foloseşte intens de roboţi industriali, în care oraşele adoptă vehicule electrice de producţie proprie, iar zonele cele mai îndepărtate sunt conectate printr-o reţea naţională de căi ferate de mare viteză, notează CNN.
„Acest adevărat „ţăran” care a venit din America rurală pare să aibă o lipsă de perspectivă”, a declarat Hu Xijin, un influent jurnalist, fost redactor-şef al cotidianului de stat de limbă engleză Global Times, într-o postare pe site-ul de microblogging Weibo. „Mulţi oameni îl îndeamnă să vină şi să vadă China cu ochii lui”, adaugă Hu.
Un hashtag privind comentariile lui Vance a devenit cel mai important trending topic pe Weibo luni seara. Până marţi după-amiază, acesta adunase 140 de milioane de vizualizări.
„Uite, aceasta este adevărata lor faţă – aroganţi şi nepoliticoşi ca întotdeauna”, a spune un utilizator, un comentariu care a adunat 2.900 de aprecieri.
„Poate că suntem ţărani, dar avem cel mai bun sistem feroviar de mare viteză din lume, cele mai puternice capacităţi logistice şi tehnologii de vârf în materie de IA, conducere autonomă şi drone. Nu sunt oare aceşti ţărani destul de impresionanţi?”, a comentat un alt utilizator.
Alţii au remarcat ironia comentariilor lui Vance, având în vedere propria sa provenienţă din clasa muncitoare, descrisă în cartea sa de memorii din 2016, „Hillbilly Elegy”.
În carte, un best seller, Vance povesteşte despre copilăria sa afectată de sărăcie, abuzuri şi dependenţa de droguri a mamei sale, petrecută parţial în Appalachia, un colţ al Statelor Unite pe care îl consideră uitat de elitele bogate. Cartea lui Vance – un capitalist de risc înainte de incursiunea sa în politică – a făcut senzaţie după prima victorie electorală a lui Trump şi a fost văzută pe scară largă ca o explicaţie pentru ascensiunea miliardarului în rândul clasei muncitoare albe.
De la învestirea sa în ianuarie, Donald Trump a aplicat deja o suprataxă suplimentară de 20% pe produsele chinezeşti care intră în Statele Unite. Aceasta urmează să ajungă la 54% începând de miercuri. În replică, Beijingul a anunţat că va impune noi taxe vamale de 34% asupra produselor americane începând de joia aceasta. Preşedintele american a ameninţat că va majora aceste tarife cu încă 50%, dacă Beijingul îşi menţine răspunsul.