Chirurg specializat în tratarea cancerului de sân: În chirurgia cancerului mamar, mai mult nu înseamnă mai bine / Trebuie făcută intervenţia care este necesară şi eficientă

Chirurgul Aniela Nodiţi, specializat în chirurgia cancerului de sân, afirmă că intervenţiile de extirpare a sânului au loc doar în cazurile în care acest lucru o impune, deşi sunt paciente care cer dubla mastectomie. ”În chirurgia cancerului mamar, mai mult nu înseamnă mai bine. Trebuie făcută intervenţia care este necesară şi eficientă”, explică medicul.

”De fiecare dată când este posibil, efectuăm tratament conservator mamar, adică păstrăm sânul şi facem biopsie de ganglioni santinelă, pentru că chirurgia modernă a cancerului mamar este o chirurgie sigură şi selectivă şi trebuie neapărat să fie  şi o chirurgie frumoasă, pentru că vorbim despre sân, care este simbolul feminităţii. Şi de fiecare dată încercăm să facem lucrul acesta şi efectuăm mastectomie doar atunci când este neapărat nevoie. Şi pentru că, de cele mai multe ori, calitatea vieţii este mai importantă decât viaţa însăşi, încercăm, de fiecare dată când este posibil, să efectuăm reconstrucţie mamară pentru a-i reda pacientei imaginea corporală şi pentru a nu trece şi prin impactul psihologic de imagine fizică, pentru că trec deja printr-un impact al diagnosticului”, a afirmat, marţi seară, la Medika TV, medicul Aniela Nodiţi, chirurg cu supraspecializare în chirurgie oncologică la Institutul Oncologic Bucureşti.

Acesta a explicat că, în chirurgia sânului, nu întotdeauna mai mult înseamnă mai bine. Aniela Nodiţi a arătat că unele paciente cer extirparea ambilor sâni, nu doar a celui bolnav, ea explicând că nu este necesar acest lucru, după cum, în cazul cancerelor în stadii incipiente, nu trebuie extirpat tot sânul.

”În chirurgia cancerului mamar mai mult nu înseamnă mai bine. Trebuie făcută intervenţia care este necesară şi eficientă. Chirurgia cancerului mamar trebuie să fie selectivă, sigură şi frumoasă”, mai spune medicul.

 

Ciolacu, întrebat dacă Victor Ponta va candida pe listele PSD: E o propunere venită de la organizaţia de la Dâmboviţa / Nu a fost un premier slab / A pierdut nişte alegeri din cauza imaturităţii politice şi a felului său de a fi, mai arogant

VIDEO Marcel Ciolacu îl pune la punct pe Rareș Bogdan: ‘Pe mine mă depășește!’