Chirurgie minim invazivă pentru tumori cerebrale mari

Neurochirurgul consultant Anastasios Giamouriadis de la NHS Grampian a adaptat o tehnică existentă de „chirurgie prin gaura cheii” pentru îndepărtarea tumorilor, o procedură în urma căreia rezultă mult mai puţine cicatrici faţă de craniotomiile obişnuite, conform agerpres.ro.

Modificarea îi permite lui Giamouriadis să îndepărteze tumori mult mai mari din partea anterioară a creierului decât anterior, unele dintre acestea având dimensiunea unui măr mare.

Totodată, noua metodă necesită mult mai puţin timp pentru a fi finalizată, ceea ce reduce oboseala echipelor operatorii.

Giamouriadis şi echipa sa au aplicat până în prezent noua procedură pe 48 de pacienţi, mulţi dintre aceştia fiind externaţi ziua următoare, notează DPA.

„Am modificat şi dezvoltat tehnica împreună cu echipa mea şi operăm tumori cerebrale foarte mari, în partea din faţă a creierului şi până la mijlocul creierului”, a explicat el.

„Acest lucru are un impact pozitiv semnificativ asupra rezultatelor pacientului”, a adăugat chirurgul.

„În cazul craniotomiilor obişnuite, extinse, durata operaţiei este, de obicei, de aproximativ opt ore, iar pacienţii petrec zile întregi în spital. Îndepărtarea tumorilor prin metoda ‘gaura cheii’ prin sprânceană este mai dificilă din punct de vedere tehnic, dar durează, probabil, jumătate din timp, dacă nu chiar mai puţin. Pacientul pleacă acasă a doua zi şi revine la viaţa normală, în majoritatea cazurilor, într-o săptămână sau două”, a notat medicul.

Doreen Adams, în vârstă de 75 de ani, din Rosemount, Aberdeen, Scoţia, a fost operată prin noua procedură anul trecut şi a declarat că s-a simţit „minunat” când s-a trezit după intervenţie.

„M-am simţit foarte bine după operaţie„, a povestit ea. „Am avut un ochi vânăt şi a durat ceva timp până a trecut, dar asta a fost tot”, a adăugat pacienta.

Iniţial, după ce s-a confruntat cu dureri de cap şi s-a îmbolnăvit, ea a fost supusă unei craniotomii în străinătate, prin care nu s-a reuşit, însă, îndepărtarea tumorii.

Giamouriadis speră că în viitor îi va putea învăţa şi pe alţi chirurgi noua procedură, cu ajutorul realităţii virtuale. El a dezvăluit că lucrează la acest proiect împreună cu o echipă de la Universitatea din Aberdeen şi că sunt „foarte aproape” de finalizare.

„Este foarte dificil să instruieşti pe cineva pentru această operaţie în viaţa reală”, a explicat el. „Dezvoltăm o simulare pentru a putea instrui oamenii înainte de a realiza operaţia în viaţa reală. Acesta este cel mai sigur mod de a o face”, a adăugat chirurgul.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Nvidia a depăşit vineri Apple, devenind cea mai valoroasă companie din lume

Coreea de Nord intră în războiul din Ucraina? Phenianul reacționează: ‘Dacă e adevărat, respectă normele internaționale’