Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru Moldova1. „Acesta definitiv ne va permite o capacitate mai sporită de detectare a diferitor ținte zburătoare, inclusiv și drone la o distanță mai lungă”, a precizat oficialul, citat de Rador Radio România.
„Proximitatea războiului aduce după sine cazuri ce intenționat sau ca rezultat al măsurilor de protecție luate de vecini vor aduce la schimbarea posibilă a traiectoriilor dronelor sau intenționat Federația Rusă ne va testa activitatea noastră privind survolarea spațiului național. Ce ține de radarul care va fi livrat, este un sistem complet diferit. Este un sistem comandat, achiziționat ulterior, în baza lecțiilor învățate în urma războiului din Ucraina. Acesta definitiv ne va permite o capacitate mai sporită de detectare a diferitor ținte zburătoare, inclusiv și drone la o distanță mai lungă”, a declarat Nosatîi.
După ce pe teritoriul Republica Moldova, în raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”, oficialii de la Chișinău au afirmat că sistemul de apărare aeriană cumpărat din Franța cu circa 14 milioane de euro, în decembrie, nu poate detecta toate tipurile de rachete și aparate zburătoare.
„Necesitatea mai multor echipamente pentru crearea unui sistem este evidentă, fiindcă reieșind din teritoriul, din relief, este nevoie de mai multe radare. Și nu numaidecât doar de acestea, posibil și de altele. Evident ele toate vor fi închegate într-un sistem, ce va permite o acoperire a întregului teritoriu și ne va da o vizibilitate mai bună asupra spațiului aerian. Plus, acest radar este destul de performant și poate fi folosit și pentru alte misiuni, dar este limitat de aspectele tactico-tehnice, nu poate el să vadă 1000 de km sau mai mult. Dar vreau să menționez că este unul dintre cele mai performanțe, este folosit pe larg de țările NATO și non-NATO care au posibilitatea să-l procure și cărora Franța le dă dreptul de achiziționare. Acest acord ne dă posibilitatea ca noi să avem acces la industria militară franceză”, a spus ministrul moldovean al Apărării.
Radarul urmează să ajungă în R.Moldova până la sfârșitul anului 2025.