Centrul Cultural rus din Republica Moldova urmează să fie închis, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, după ce l-a convocat pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Orezov, căruia i-a transmis o notă de protest, prezentându-i totodată fragmente de drone care au căzut în noaptea de miercuri spre joi pe teritoriul ţării.
În semn de răspuns la aceste provocări, va fi denunţat unilateral Acordul interguvernamental moldo-rus privind înfiinţarea şi funcţionarea centrelor culturale, încheiat în anul 1998, a anunţat MAE de la Chişinău, potrivit „După finalizarea procedurilor de denunţare, Centrul Cultural Rus urmează să-şi sisteze activitatea la noi în ţară”, au comunicat reprezentanţii Chişinăului.
Autorităţile Republicii Moldova au anunţat că, în noaptea de 12 spre 13 februarie, două drone au traversat teritoriul ţării. Una dintre drone a căzut pe un teren agricol din preajma satului Ciumai din raionul Taraclia şi a explodat. A doua dronă, care la fel a explodat, a căzut pe un câmp dintre oraşul Ceadîr Lunga şi satul Valea Perjei din raionul Taraclia, din sudul ţării. Potrivit autorităţilor din Moldova, dronele au ajuns în Moldova în urma unui atac masiv cu drone asupra portului Reni din Ucraina. Poliţia a menţionat că, din investigaţiile preliminare, fragmentele depistate la Ceadîr-Lunga aparţin unei drone ruseşti.
La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat „convocarea de urgenţă a ambasadorului agreat al Federaţiei Ruse la Chişinău pentru a solicita explicaţii oficiale şi pentru a transmite un protest ferm faţă de aceste acţiuni inacceptabile”.
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe de la Chişinău au declarat că, în timpul întrevederii cu Oleg Ozerov, „partea moldovenească a exprimat protestul ferm faţă de aceste încălcări inacceptabile, subliniind că astfel de incidente reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale şi a cetăţenilor Republicii Moldova şi este un alt gest neprietenos din partea Federaţiei Ruse”.
Ministerul Afacerilor Externe a reiterat apelul către autorităţile ruse de „a înceta imediat aceste incursiuni şi de a respecta strict suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, au comunicat reprezentanţii ministerului.
În timpul întâlnirii cu diplomatul rus, ministerul i-a prezentat acestuia fragmente ale dronelor căzute pe teritoriul Republicii Moldova, ca dovadă concretă a acestor încălcări grave. MAE de la Chişinău a dat publicităţii mai multe fotografii cu acest moment.
„De unde ştiţi că sunt ruseşti?”, a întrebat ulterior Ozerov, într-o discuţie cu presa, referindu-se la aparatele de zbor care au traversat teritoriul ţării. „Inscripţiile pot fi aplicate de orice persoană şi în acest sens nu excludem provocările din partea unor terţe părţi”, a punctat el. „Ştiţi că există şi incidente întâmplătoare şi, din păcate, ele au loc”, a mai spus diplomatul, subliniind că este nevoie de „o anchetă suplimentară”.
Oleg Ozerov le-a spus jurnaliştilor că „Federaţia Rusă nu are intenţia de a agrava situaţia în relaţiile cu Moldova” şi a transmis un avertisment voalat: „Am dori să atenţionăm atât autorităţile oficiale, cât şi presa în privinţa concluziilor pripite. Plecăm de la premisa că Moldova nu este o parte a conflictului şi că Federaţia Rusă nu are intenţia de a agrava situaţia în relaţiile cu Moldova”.