Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în scădere în primele 8 luni

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a scăzut, pe ansamblu, cu 1,7%, în primele opt luni ale anului, faţă de perioada similară din 2023, în principal pe fondul diminuării activităţii de transporturi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), remise joi AGERPRES.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a coborât, pe ansamblu, cu 1,1%.

În luna august 2024, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut, faţă de iulie 2024, ca serie brută, cu 5,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 0,7%.

Raportat la august 2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în luna august 2024, a scăzut, atât ca serie brută, cu 6,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,4%.

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2024, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a scăzut, pe ansamblu, cu 1,7%, ca urmare a scăderii înregistrate la activităţile de transporturi (-6,4%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor1 (-1,5%) şi la activităţile de comunicaţii (-0,7%). Creşteri au înregistrat: activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+13,7%) şi activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+0,4%).

În ceea ce priveşte cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor înregistrată în august 2024, comparativ cu luna precedentă, aceasta a scăzut, pe ansamblu, cu 5,9%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din activităţile de transporturi (-7,9%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor1 (-6,0%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-5,7%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-5,0%) şi din activităţile de comunicaţii (-1,7%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în luna august 2024, comparativ cu luna august 2023, a scăzut, pe ansamblu, cu 6,9%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-13,3%), activităţile de transporturi (-11,3%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-3,2%) şi din activităţile de comunicaţii (-1,1%). Activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe au crescut cu 13,6%. AGERPRES/(AS – autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)

INS: Numărul structurilor de primire turistică a crescut cu 6,6% în iulie 2024

Lasconi: Cred că anul viitor se va încheia războiul din Ucraina / Dacă aş fi preşedintele Ucrainei, nu aş ceda teritorii / România va avea un rol mult mai important pentru că până acum a avut un preşedinte leneş