Cine câștigă alegerile din România?

Sondajele arată că primarul de centru al Bucureștiului, Nicușor Dan, a recuperat procente bune în fața contracandidatului său, suveranistul George Simion înainte de votul de duminică. Dar este această creștere a sondajelor prea târzie sau chiar reală?

Cine câștigă alegerile din România?

Competiția pentru președinția României este aproape încheiată.

Votul de duminică va determina dacă un membru NATO vital din punct de vedere strategic, situat la marginea estică a UE, va lua o turnură împotriva Ucrainei sub influența perturbatoare a unui populist de extremă dreapta sau va rămâne ferm ancorat în curentul tradițional pro-Bruxelles, susțin jurnaliștii de la Politico.

În frunte după primul tur se află George Simion , un naționalist în vârstă de 38 de ani, iubit de Donald Trump, care se opune ajutorului acordat Ucrainei și care anterior a favorizat unirea României cu vecina sa, Moldova.

Adversarul său în turul doi al votului de duminică este matematicianul moderat, centrist, Nicușor Dan , în vârstă de 55 de ani, care este primar independent al capitalei României, București, din 2020. Dan promite să mențină România pe traiectoria sa europeană și pro-occidentală și i-a cerut lui Trump să adopte o linie mai dură față de Rusia.

Concursul lor a căpătat uneori aerul unei confruntări în curtea școlii: Simion, care se ivește constant în conflict cu criticii săi, l-a ridiculizat pe intelectualul cu voce blândă, Dan, numindu-l „autist” joi.

„Practic, câștigăm”, a declarat Simion pentru POLITICO în cadrul unei vizite la Bruxelles, joi. „Singurul lucru de care avem nevoie sunt alegeri corecte și libere, ca toate instituțiile să acționeze normal și corect, iar noi vom termina pe primul loc după ce se vor număra ultimele voturi. Am o părere destul de optimistă despre rezultatul final, cred că va fi o victorie covârșitoare.”

Sondajele

În primul tur al alegerilor, Simon a câștigat 41% din voturi, față de 21% ale lui Dan. Întrebarea este dacă Simion își poate menține acest avantaj uriaș – sau dacă Dan poate atrage suficient sprijin din partea susținătorilor altor partide pentru a-l depăși în al doilea tur de duminică.

În primele sondaje care analizau confruntarea directă de după primul scrutin, Simion a păstrat un avans confortabil – 55%, față de 45% al ​​lui Dan, într-un sondaj comandat chiar de primarul Bucureștiului.

Însă sondajele mai recente au arătat că decalajul se reduce semnificativ pe măsură ce se apropie ziua deciziei.

Miercuri, un sondaj realizat de AtlasIntel pe 4.000 de persoane i-a plasat pe cei doi candidați la egalitate cu 48% fiecare. Un aspect crucial este că AtlasIntel a inclus un eșantion din numeroasa diasporă românească, printre care Simion este extrem de popular.

Apoi, joi, Dan a preluat conducerea într-un sondaj pentru prima dată, cu 52% față de 48%, conform lui Simion. Sondajul respectiv, realizat de institutul independent de cercetare IRSOP, a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 950 de persoane.

Mulți români sunt reticenți în a spune cum vor vota, unii temându-se de repercusiuni. Având în vedere nivelul ridicat de cinism față de acest proces și faptul că sondajele au subestimat anterior sprijinul pentru extremiștii de dreapta, sunt astfel de sondaje cu adevărat fiabile?

„Da, se poate avea încredere în ei”, a spus Radu Magdin, fost consilier al guvernului român, acum CEO al Smartlink Communications. „Va fi o partidă foarte strânsă duminică. Este foarte puțin probabil ca Simion să câștige la o diferență de șanse. Fie câștigă la limită, fie este o mare probabilitate ca Nicușor Dan să-i recupereze și să câștige, având în vedere o participare sporită.”

Alegerile din România s-au desfășurat în mare parte la televizor și pe rețelele de socializare. Niciunul dintre cei doi candidați nu a petrecut prea mult timp pe teren, în turnee prin țară, în ultimele zile, și nu a existat nicio presă sau organizare de mitinguri în circumscripții cheie. Simion nici măcar nu a fost în țară.

Ambele s-au bazat în schimb pe mobilizarea alegătorilor lor online și prin apariții televizate.

Dan a participat la multiple dezbateri la televiziune, unde a oferit răspunsuri șlefuite, uneori banale, la întrebări.

Simion, în schimb, a participat doar la o dezbatere directă în care l-a implicat pe Dan, despre care s-a părut că l-a ajutat pe primarul Bucureștiului. Susținătorii lui Dan s-au plâns în repetate rânduri că Simion nu se prezintă la dezbaterile televizate, adoptând imaginea unui scaun gol pentru a-l simboliza pe adversarul lor.

Postul național de radio și televiziune din România a programat o „dezbatere” finală cu întrebări și răspunsuri pentru fiecare candidat – Dan urmând să apară joi, iar Simion urma să-și facă apariția vineri. Însă Simion nu și-a confirmat participarea, ceea ce a determinat postul de radio și televiziune să o anuleze.

În schimb, Simion a folosit un flux regulat de mesaje pe rețelele de socializare pentru a-și promova oferta radicală, trumpistă. El a atacat mass-media, susținând că distorsionează relatarea pozițiilor sale politice și chiar a târât jurnaliști în biroul său pentru a-i certa cu furie înainte de a posta videoclipul pe X.

De asemenea, și-a schimbat radical atitudinea în ultimele zile. Săptămâna aceasta a făcut un turneu în Europa, probabil pentru a-și consolida reputația internațională, întâlnindu-se cu aliați de extremă dreapta din Polonia, Italia și Bruxelles.

În timpul unui schimb de replici cu un reporter la Bruxelles, joi, Simion a spus: „Aveți un candidat pe care îl susțineți, este autist, săracul de el.”

Dan a replicat: „A vrea să fii președinte și a folosi cuvântul «autism» ca insultă este inacceptabil.”

Conflicte politice

În ceea ce privește politica, Simion a promis să urmeze abordarea lui Trump față de războiul din Ucraina și să-i imite stilul de guvernare în general, reducând taxele și stimulând afacerile, eliminând în același timp ideologia „woke” și susținând valorile creștine tradiționale și familiale.

Pe fondul criticilor conform cărora ar fi fost prea pro-Putin, Simion și-a exprimat recent credința în NATO. Deși a evitat posturile deschise anti-UE, el a susținut, de asemenea, că susține România în negocierile cu blocul comunitar și, joi, l-a acuzat pe președintele francez Emmanuel Macron că are „tendințe dictatoriale” – genul de comentariu care nu ar fi deplasat venind din partea lui Trump.

Între timp, Dan i-a cerut lui Trump să pună mai multă presiune pe Putin în negocierile de pace cu Ucraina și a promis că va continua să ghideze România pe calea sa pro-europeană și occidentală, descriind Simion drept o „gazetă rusească”.

Prezența la urne s-ar putea dovedi factorul decisiv

În cele din urmă, prezența la vot va fi probabil factorul decisiv. Analiștii, inclusiv cei din tabăra lui Dan, cred că cu cât prezența la vot este mai mare, cu atât mai bine pentru primarul Bucureștiului.

„Din punct de vedere istoric, prezența la vot este mai mare, cu aproximativ 10% mai mare în al doilea tur al alegerilor prezidențiale decât în ​​primul tur”, a declarat analistul Magdin.

Dacă prezența la vot rămâne la nivelul primului tur – până la 55% – Simion ar câștiga probabil, a spus el. „La peste 60%, Nicușor Dan devine brusc cel mai probabil câștigător.”

Un oficial care lucrează în echipa lui Dan a declarat pentru POLITICO că mobilizarea de noi alegători va fi esențială. Pentru a câștiga, Dan are nevoie de 11 milioane de oameni care să participe la vot, comparativ cu 9,5 milioane în primul tur, a spus oficialul.

Fantoma lui Georgescu

Simion este favoritul după ce ultranaționalistul Georgescu, câștigătorul șocant al alegerilor anulate de anul trecut, de extremă dreapta, a fost descalificat. Autoritățile române au declarat că interferențele străine l-au propulsat spre victorie.

Mulți alegători din România — inclusiv cei care nu l-au susținut pe Georgescu — s-au simțit nemulțumiți de faptul că oficiali și judecători anonimi ar putea anula alegerile. Oamenii din România descriu în mod obișnuit democrația ca o farsă și cer ca sistemul politic „corupt” al țării să fie dărâmat.

Simion este principalul beneficiar al acestei furii, deși Dan promite și el să implementeze schimbări și se prezintă drept un politician „antisistem”.

Diaspora ar putea înclina balanța

Diaspora românească ar putea influența rezultatele votului de duminică în ambele sensuri. Se estimează că 4 milioane de români locuiesc în străinătate, dintre care 970.000 au votat în primul tur – aproximativ 60% dintre voturi l-au susținut pe Simion.

Votarea a început deja în rândul diasporei pentru runda a doua. „Sondajele pe care le-am văzut până acum nu sunt corecte, deoarece nu acoperă diaspora”, a declarat Elena Calistru, activistă civică și președinta ONG-ului Funky Citizen. „La alegerile anterioare, prezența la vot a diasporei a fost de peste un milion de persoane.”

„Diferența enormă pe care am observat-o între cei doi candidați în primul tur al alegerilor se reduce într-adevăr, iar numărul candidaților la vot este în creștere”, a spus ea. „Prezența la vot va fi fundamentală.”

Sursa: www.stiripesurse.ro

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025 – 42 de sesizări privind posibile incidente electorale, pe durata campaniei, 53% vizând afişajul electoral / A început transportul materialelor electorale către secţii / Birourile de Evidenţa Populaţiei, deschise

Sărbătorile zilei din 17 Mai 2025 – Sf. Ap. Andronic şi soţia sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie şi Teofan