Cine i-ar putea urma lui Yahya Sinwar la conducerea Hamas – Analiza serviciilor secrete americane

Oficialii americani au sperat mult timp că uciderea lui Yahya Sinwar ar oferi Israelului deschiderea politică de care avea nevoie pentru a accepta o încetare a focului. Potrivit unor surse, cine îi va succeda ar putea avea un impact profund asupra dorinței Hamas de a relua negocieri semnificative cu Israelul pentru încetarea luptelor și eliberarea ostaticilor. Actuali și foști oficiali americani au declarat că există mai mulți posibili succesori ai lui Sinwar, care, timp de mai bine de un an, a fost singura voce a autorității în organizație. Dacă Mohammed Sinwar – fratele lui Yahya – preia comanda, „negocierile sunt complet distruse”, a declarat un oficial american.

Mohammed Sinwar, potrivit unui fost oficial, este făcut din aceeași stofă dură ca fratele său, despre care SUA au crezut mult timp că este dispus să sacrifice civili palestinieni pentru a-și realiza viziunea. Fratele său, Mohammed, a supravegheat rețeaua de construcție de tuneluri a Hamas, potrivit unui fost oficial american.

„Dar, cu o mare parte a grupului epuizat, preferința [sa] ar putea fi pentru un străin care ar putea fi mai dispus să negocieze”, a declarat această persoană. În iulie, CNN a relatat că Sinwar a fost presat de proprii săi comandanți suprasolicitați să pună capăt vărsării de sânge. O altă posibilitate este Khalil Al Hayya, care a fost unul dintre negociatorii principali ai Hamas în timpul discuțiilor privind încetarea focului desfășurate la Doha. Din această cauză, el este „probabil cel pe care SUA l-ar dori”, a declarat fostul oficial. Al Hayya a preluat funcția de negociator principal după asasinarea lui Ismael Haniyeh în luna iulie la Teheran, despre care se crede în general că a fost comisă de Israel.

O a treia opțiune ar fi Khaled Meshaal – o alegere evidentă pentru Hamas, dar puțin probabilă din cauza sprijinului său din trecut pentru o revoltă sunnită împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad. Episodul a provocat o ruptură între Hamas și patronul său, Iranul dominat de șiiți, şi a afectat ambițiile de lider ale lui Khaled Meshaal.

VIDEO Marcel Ciolacu, mesaj către PNL: Românii te-au legitimat cu 50%. Nu pot să fiu nici mincinos, nici ipocrit

Israelul confirmă lichidarea lui Yahya Sinwar: o realizare militară și morală