Seria Cinepolitica revine la Bucureşti, în perioada 14-17 mai, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu şapte proiecţii de documentare şi lungmetraje de ficţiune, majoritatea în premieră naţională. Selecţia de anul acesta cuprinde filme multipremiate pe teme politice şi sociale de actualitate, thrillere captivante şi documentare recente, precum şi o apreciată producţie autohtonă, anunţă organizatorii.
Seria debutează miercuri, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu proiecţia în premieră naţională a documentarului „Mr. Nobody Against Putin” (r: David Borenstein/ Danemarca, Cehia / 2025), câştigător al World Cinema Documentary Special Jury Award – Sundance Film Festival 2025. Pe măsură ce Rusia lansează invazia pe scară largă în Ucraina, şcolile primare din regiunile îndepărtate ale Rusiei sunt transformate în scene de recrutare pentru război. Confruntat cu dilema etică de a lucra într-un sistem definit de propagandă şi violenţă, un profesor curajos se infiltrează sub acoperire pentru a filma ce se întâmplă cu adevărat în propria şcoală.
Joi, 15 mai, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, seria CINEPOLITICA continuă cu documentarul „Antidote” (r: James Jones/ Marea Britanie, SUA, Olanda/ 2025), în premieră naţională. Ce preţ plăteşti când ajungi pe „lista neagră” a lui Vladimir Putin? Răspunsul, în acest documentar construit în jurul a trei persoane aflate în prima linie a luptei împotriva represiunii şi violenţei: un avertizor de integritate din interiorul „programului de otrăvire” al Rusiei, care încearcă să fugă din ţară; un activist politic de frunte, otrăvit de două ori şi acum acuzat de trădare; şi un bărbat care conduce eforturile de a dezvălui reţeaua criminală a lui Putin şi, în consecinţă, este forţat să se ascundă. Film selecţionat şi câştigător la Tribeca, CHP:DOX şi Haga.
Tot în programul zilei de joi, 15 mai, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, un thriller politic de neratat: „Puterea” (r: Mátyás Prikler/ Slovacia, Ungaria, Cehia / 2024), selecţionat la Rotterdam International Film Festival. Un tânăr este ucis de un glonte rătăcit în timpul unei escapade de vânătoare la care participă mai mulţi politicieni influenţi. În investigaţie vor fi implicaţi un avocat, un ministru idealist, familia îndurerată a victimei, un ziarist independent şi un poliţist bădăran. Toţi vor ori să ajute la aflarea adevărului, ori să-l ascundă cu orice preţ.
Seria CINEPOLITICA continuă vineri, 16 mai, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu documentarul „Bedrock” (r: Kinga Michalska/ Canada/ 2025), în premieră naţională. Într-o călătorie liniştită prin Polonia de astăzi, acest documentar observaţional surprinde realităţile trăite de oamenii ale căror case se află pe situri ale Holocaustului, purtând publicul prin peisaje în care urmele violenţei sunt ţesute subtil în structura vieţii de zi cu zi. Film selecţionat la Berlinale 2025.
Tot în programul zilei de vineri, 16 mai, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Ţăranului, thriller-ul „Edge of Night” (r: Türker Süer/ Germania, Turcia/ 2025), în premieră naţională, spune povestea lui Sinan, un tânăr locotenent în armata turcă, pus în faţa sarcinii de a-l preda pe fratele său Kenan unei instanţe militare. Împovăraţi de moartea tragică a tatălui lor, cei doi fraţi pornesc într-o călătorie printr-o ţară marcată de tulburări politice. Când Statul cere loialitate absolută, fraţii trebuie să decidă dacă sunt pregătiţi să înfrunte sacrificiile cerute de datoria şi conştiinţa lor. Film selecţionat în festivalurile de la Venezia, Salonic Haifa, Singapore, Valladolid.
Seria CINEPOLITICA se încheie sâmbătă, 17 mai, de la ora 18:00, cu producţia autohtonă „Clasat” (r: Horia Cucută, George ve Gänæaard/ 2024), un fake documentary desemnat Cel mai bun film românesc la TIFF 2024. Când o corporaţie încearcă să muşamalizeze incendiul în care un angajat a murit, un jurnalist independent începe o investigaţie. Aceasta va dezvălui un mediu toxic de lucru şi povestea unui angajat ce devenise o problemă pentru corporaţie după o conversie religioasă. Realizat în regim independent, Clasat este un film care porneşte dintr-o realitate documentată, tot mai îngrijorătoare, în care dezvoltarea tehnologică accelerează într-un ritm mult mai rapid decât capacitatea noastră colectivă de a o înţelege, reglementa sau controla etic.
De la ora 20:15, în premieră naţională, lungmetrajul de ficţiune „The Editorial Office” (2024), în regia lui Roman Bondarchuk, urmăreşte povestea tânărului şi naivului biolog Yura, ce duce o viaţă liniştită şi provincială, lucrând la Muzeul de Istorie Naturală. În căutarea marmotei, o creatură considerată dispărută în stepa din sudul Ucrainei, tânărul devine martorul unui incendiu provocat intenţionat. Când încearcă să atragă atenţia publicului asupra acestei nedreptăţi, ajunge, pe neaşteptate, pe un portal local de ştiri senzaţionaliste şi este atras tot mai adânc în încurcăturile absurde ale unei reţele pe care nimeni nu pare să vrea cu adevărat s-o dezlege. Al doilea lungmetraj, mult aşteptat, al lui Roman Bondarchuk este o satiră politică şi mediatică jucăuşă, cu accente de science-fiction: ridicolă, bizară, autoironică şi subversivă, fără a-şi pierde totodată dragostea şi încrederea în personajele sale. Filmul a fost realizat chiar înainte de invazia rusă şi finalizat în mijlocul războiului, fără a face referiri directe la acesta, dar rămânând profund actual. O mărturie vie pentru Herson – periferie sălbatică, teatru central de război şi regiune natală a lui Bondarchuk. Film selecţionat la Berlinale şi Sarajevo Film Festival.
Biletele la proiecţiile din cadrul CINEPOLITICA 2025 sunt disponibile online pe Eventbook.ro (https://eventbook.ro/festival/cinepolitica), în reţeaua partenerilor Eventbook, precum şi la casa de bilete a cinematografului, la preţul de 25 de lei (preţ întreg), 15 lei (preţ redus pentru pensionari) şi 7 lei (preţ redus pentru elevi şi studenţi). Biletele la preţ redus sunt disponibile doar la casa de bilete a cinematografului.
Ajuns la a XIII-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Susţinut de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerul Culturii, DACIN SARA, UCIN, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, Goethe Institut Bucureşti şi Cinema Muzeul Ţăranului.