Testele de gen efectuate de Asociaţia Internaţională de Box (IBA) în cazul a două pugiliste la Campionatele Mondiale de anul trecut, care au dus la descalificarea lor, au fost nelegitime şi lipsite de credibilitate, a precizat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) duminică, potrivit Reuters.
Pugilista algeriană Imane Khelif şi dubla campioană mondială taiwaneză Lin Yu-ting au fost autorizate să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris, deşi au fost descalificate în timpul Campionatelor Mondiale din 2023, după ce IBA a declarat că nu au trecut un test de eligibilitate în funcţie de gen.
CIO a precizat că procesul de testare la acel eveniment, care a avut loc abia spre sfârşitul competiţiei, după ce pugilistele au disputat deja mai multe meciuri, a fost complet arbitrar.
„Aceste teste nu sunt teste legitime. Testele în sine, procesul de testare, natura ad hoc a testelor nu sunt legitime”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, în cadrul unei conferinţe de presă. „Testele, metoda de testare, ideea de testare care a apărut cam peste noapte. Nimic din toate acestea nu este legitim şi acest lucru nu merită niciun răspuns”, a spus Adams.
Anul trecut, CIO a deposedat IBA de statutul său de organism de conducere al boxului din cauza unor probleme de guvernanţă şi financiare, preluând conducerea competiţiei de box de la Jocurile de la Paris şi aplicând regulile de eligibilitate de la Jocurile Olimpice din 2016 şi 2021.
Dominaţia lui Khelif în meciul de joi din runda a 16-a la categoria welter împotriva Angelei Carini, care s-a retras după 46 de secunde în urma unei avalanşe de lovituri din partea algerienei, a declanşat o furtună care a cuprins reţelele de socializare.
Vineri, IBA a promis să îi plătească italiencei Carini 50 000 de dolari ca premiu, alimentând şi mai mult disputa în curs cu CIO.