Ciolacu: Ce au USR şi PNL cu dreapta, nu ştiu; AUR are comportament de dealer de case şi agent imobiliar

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat joi că îşi doreşte să continue coaliţia cu PNL, menţionând că formarea unor coaliţii de dreapta sau stânga reprezintă o „poveste depăşită”, în condiţiile în care oamenii au nevoie de politici publice şi de perspectivă.

„Nu vă ascund că mi-aş dori să continui cu actualii parteneri de guvernare. Contracandidatul meu cred că face prea multe calcule cu consilierii şi ascultă prea multe păreri, în loc să spună ceea ce gândeşte şi ceea ce simte. Şi ceea ce e bine pentru România”, a declarat Ciolacu pentru HotNews.

El s-a întrebat ce legătură au USR şi PNL cu dreapta şi a subliniat că, prin votul lor, românii şi-au exprimat deja susţinerea pentru o coaliţie PSD-PNL.

„În funcţie de scorul electoral, se vor creiona viitoarele majorităţi. Ce constat: au rămas prizonieri propriului cerc şi propriilor consultanţi; nu ies din el. Când sapi un şanţ, normal că stai cu capul în jos, uiţi să scoţi capul, să vezi că între timp lucrurile se mişcă în jurul tău şi s-ar putea să termini şanţul şi să nu fie folositor… Unim dreapta… Ce are USR cu dreapta, nu ştiu. Ce are PNL cu dreapta, nu ştiu. Eu nu am făcut acordul nici cu Pro România, cu unirea stângii… Sunt poveşti depăşite. Oamenii aşteaptă politici publice, oamenii aşteaptă politicieni sinceri şi o perspectivă. După ce românul ţi-a dat 50% pe o listă comună PSD-PNL, tu vii şi le spui românilor că sunt proşti? ‘Voi sunteţi proşti, că noi suntem deştepţi, fiindcă noi trebuie să unim dreapta’. Tocmai românii ne-au dat cel mai important semnal. Avem 50% pe o listă PSD-PNL. Eu nu pot acum să vorbesc împotriva românilor. Eu pot să constat ce au zis românii şi o să constat ce vor zice românii pe data de 1 decembrie”, a spus liderul PSD.

Ciolacu a respins categoric formarea unei alianţei cu AUR, apreciind că este vorba despre un partid „populist”, cu un comportament „de dealer de case şi agent imobiliar”.

„PSD nu va face nicio alianţă cu AUR, sub nicio formă. Nu e un partid politic. E un partid populist, cu tendinţe clare extremiste, se vede; cu un comportament de dealer de case şi agent imobiliar. Părerea mea e că lucrurile sunt foarte serioase când vorbeşti de o guvernare”, a mai spus el.

Întrebat dacă ar fi dispus să participe la o dezbatere electorală, liderul PSD a replicat: „Nu am nicio problemă”.

Ciolacu a apreciat că PSD va fi pe primul loc la alegerile parlamentare, fără a obţine însă majoritatea. În acest sens, a reiterat că îşi doreşte ca postul de premier să revină altui partid, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale. El a menţionat că le-a explicat inclusiv primarilor PSD că împărţirea puterii reprezintă un lucru „sănătos pentru România”. Ţara are „nevoie de patru ani de construcţii”, a menţionat Ciolacu.

„PSD va fi pe primul loc. Nu va câştiga alegerile. Ca să câştigi alegerile, trebuie să ai 50%+1. Dar se va situa primul partid din România, ca şi scor electoral. Foarte greu să cred că va exista o majoritate fără PSD. Ar trebui să uneşti toate partidele aşa-zise de dreapta şi cu AUR, şi cu tot, ca să poţi să izolezi PSD. Mi s-ar părea şi o greşeală de fond, nu de formă”, a mai declarat liderul social-democrat.

În ce priveşte numele viitorului preşedinte al PSD, în eventualitatea în care va câştiga alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu a replicat că decizia aparţine membrilor de partid.

„Toţi foştii preşedinţi ai PSD au vrut să lase moştenitori. Ştiţi la câţi le-a ieşit? La niciunul. Am încredere în colegii mei că ştiu ei mai bine ce trebuie să facă. (…) Toţi foştii preşedinţi – că erau liberi sau neliberi – au încercat să lase un moştenitor la partid. E o prostie. Colegii mei au capacitatea să îşi ia singuri deciziile”, a spus el.

Ciolacu a mai precizat că este coleg, dar şi „prieten” cu Mihai Tudose şi cu Sorin Grindeanu. A menţionat totodată că aceştia sunt „cei mai critici prieteni” pe care îi are.

„De zeci de ori pe zi mă enervează Grindeanu. Şi eu îl enervez pe el. Cu Tudose e şi mai complicat. Eu nu mi-am ales oamenii din jurul meu ca să fie nişte yesmeni. Şi cred că a fost unul dintre marile secrete ale mele: de a avea capacitatea să fiu normal şi de a fi contrazis cu argumente de către colegii mei. Şi mă bucur că sunt aşa. Normal că mai facem şi glume, normal că spunem anumite adevăruri prin glume, dar suntem vii”, a precizat el. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Gabriela Ruse, eliminată în runda inaugurală la China Open

Sondaj FlashData/ Prezidenţiale: Ciolacu – 24%, Simion – 19%, Geoană – 16%