Ciolacu: E inacceptabilă decizia Tribunalului rus de a emite mandat de arestare împotriva jurnalistului român Mircea Barbu

Premierul Marcel Ciolacu a calificat, vineri, drept „inacceptabilă” decizia Tribunalului rus de a emite mandat de arestare împotriva jurnalistului român Mircea Barbu.

„Condamn cu fermitate atacul flagrant la adresa libertăţii presei! Este inacceptabilă decizia tribunalului rus de a emite mandat de arestare împotriva jurnalistului român Mircea Barbu, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor jurnalişti străini. Condamnarea presei independente de către Federaţia Rusă ne determină să fim mai uniţi şi mai determinaţi în apărarea libertăţii de exprimare şi a dreptului presei de a căuta necontenit adevărul. Suntem alături de tine, Mircea Barbu! În calitate de prim-ministru nu voi accepta nicio imixtiune a Rusiei în procesul democratic din România”, a transmis Ciolacu.

Un tribunal rus a dispus, joi, arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, acuzat că a intrat împreună cu trupele ucrainene în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu într-o ofensivă surpriză lansată pe 6 august, transmite agenţia EFE.

„Cetăţeanul român Mircea Barbu, împreună cu persoane neidentificate venite de pe teritoriul Ucrainei, a intrat în Federaţia Rusă cu obiectivul de a realiza un reportaj despre invazia ucraineană din 6 august 2024 în districtul Sudja al regiunii Kursk”, semnalează Tribunalul Leninski din Kursk într-un comunicat.

Împotriva jurnalistului român, deja dat de autorităţile ruse în urmărire internă şi internaţională, a fost formulată acuzaţia de trecere ilegală a frontierei de stat ruse, pentru care este pasibil de o condamnare de până la cinci ani de închisoare în Rusia. Măsura arestului preventiv va fi aplicată în urma reţinerii pe teritoriul rus sau a extrădării dintr-o ţară terţă, mai menţionează acelaşi Tribunal.

Mircea Barbu, care lucrează pentru HotNews.ro, este al 15-lea jurnalist pe numele căruia autorităţile ruse au emis un mandat de arestare după lansarea ofensivei ucrainene în provincia rusă de graniţă Kursk.

Cel mai recent caz de acest fel a fost anunţat pe 11 octombrie, când Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis un dosar penal împotriva jurnalistului Nick Paton Walsh, angajat al postului american de televiziune CNN.

Moscova a avertizat anterior că ţine evidenţa tuturor trecerilor ilegale ale frontierei sale de către ziariştii străini şi că nu va lăsa fără răspuns aceste acţiuni, amintindu-le totodată reprezentanţilor presei străine că au nevoie de o acreditare din partea Ministerului de Externe rus pentru a-şi desfăşura activitatea în Rusia. AGERPRES/(AS – autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, la învestire: Exclud o alianţă cu PSD pentru Consiliul Local

Ciucă: Vom câştiga aceste alegeri, suntem singurii capabili să luptăm cu binomul PSD – AUR