Ciolacu, la evenimentul care marchează includerea României în Visa Waiver: Astăzi demonstrăm că, atunci când avem un plan clar, oameni determinaţi să îl aplice şi parteneri de încredere nu avem cum să nu reuşim/ E un punct de plecare, nu de sosire

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la un eveniment organizat la Palatul Victoria pentru a marca includerea României în programul Visa Waiver, că acesta este ”un moment istoric”, ”un semn clar al încrederii Statelor Unite ale Americii în ţara noastră, în instituţiile noastre şi în cetăţenii noştri”, dar şi ”o recunoaştere a progresului” din ultimii ani. ”Mult prea mult timp am stat încremeniţi în lamentări. A da vina mereu pe alţii, a vorbi continuu despre nedreptăţi şi cetăţeni de mâna a doua nu produce nimic bun, în afară de frustrare (…) Astăzi demonstrăm fără îndoială că, atunci când avem un plan clar, oameni determinaţi să îl aplice şi parteneri de încredere nu avem cum să nu reuşim”, a susţinut Ciolacu.

”E unul dintre momentele de bucurie să fii prim-ministru. Aceste momente vor dura foarte puţin timp, cred că două-trei ştiri pozitive pe care o să le vedem şi pe urmă vom intra din nou într-o normalitate de a fi prim-ministru al României. Dar, cu toată emoţia, o să mă bucur alături de dumneavoastră de acest moment – cum spunea şi doamna ambasador – istoric. Românii vor călători fără vize în Statele Unite ale Americii începând cu sfârşitul lunii martie. Este un moment istoric pe care îl aşteptăm, de fapt, cu toţii de peste 16 ani. De altfel, istoria parcă se desfăşoară foarte rapid pentru România în această perioadă. Au trecut doar 10 zile de când am fost admişi pe deplin în Spaţiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat şi Departamentul pentru Securitate Internă anunţul oficial al includerii ţării noastre în programul Visa Waiver”, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri, în discursul ţinut la evenimentul de oficiere a deciziei autorităţilor SUA privind includerea României în Programul Visa Waiver, organizat la Palatul Victoria.

El a adăugat că includerea în programul Visa Waiver şi aderarea la Spaţiul Schengen sunt ”evenimente esenţiale care confirmă recunoaşterea României pe scena internaţională şi în relaţia sa cu partenerii strategici”.

”Dincolo de faptul că românii nu vor mai pierde timp şi bani pentru a-şi lua vize pentru Statele Unite, decizia de azi are, în primul rând, o valoare simbolică, pentru că este un semn clar al încrederii Statelor Unite ale Americii în ţara noastră, în instituţiile noastre şi în cetăţenii noştri. Dar este şi o recunoaştere a progresului pe care l-am făcut în ultimii ani, a reformelor pe care le-am implementat şi a apropierii noastre de standardele euroatlantice. Astăzi putem vorbi cu mândrie despre succesul românesc, despre succesul întregii noastre societăţi. Şi sper ca, alături de Schengen, acesta să fie un punct de cotitură în ceea ce priveşte modul în care trebuie să acţionăm ca să atingem succesul”, a susţinut premierul.

El a vorbit despre ”lamentări” şi ”a da vina pe alţii”, arătând că acestea nu sunt productive.

”Mult prea mult timp am stat încremeniţi în lamentări. A da vina mereu pe alţii, a vorbi continuu despre nedreptăţi şi cetăţeni de mâna a doua nu produce nimic bun, în afară de frustrare. Acesta este un mod de lucru superficial care s-a dovedit, de-a lungul timpului, falimentar în raport cu atingerea obiectivelor mari de ţară”, a punctat Ciolacu.

El a mulţumit celor care au muncit pentru a atinge acest obiectiv.

”Astăzi demonstrăm fără îndoială că, atunci când avem un plan clar, oameni determinaţi să îl aplice şi parteneri de încredere nu avem cum să nu reuşim. Acest lucru este şi în ceea ce priveşte obiectivele unui guvern, şi în ceea ce priveşte obiectivele unei coaliţii, şi poate fi aplicat şi în ziua de muncă a fiecăruia dintre noi la locul de muncă, dar mai ales poate fi aplicat în politică. De aceea, vreau să adresez mulţumiri echipei noastre guvernamentale care a muncit în ultimul an pentru a atinge acest obiectiv. Dar, în spatele acestui succes, se află eforturile a milioane de români, atât din ţară, cât şi din diaspora care au demonstrat că demnitatea lor trebuie respectată. Mulţumesc în mod special cetăţenilor români care au răspuns apelurilor şi şi-au reînnoit vizele, contribuind astfel decisiv la diminuarea ratei de refuz”, a continuat prim-ministrul.

El l-a nominalizat pe Gheorghe Hagi, făcând referire la un gol al acestuia din 1994, pe care l-a descris ca ”memorial”.

”Îl văd în sală (…) pe marele nostru Gheorghe Hagi, ambasadorul României cu mandat câştigat prin propriul talent şi ambiţie. Îţi mulţumesc mult, Gică, pentru că te-ai alăturat campaniei de reînnoire a vizelor. Cred că Oscar Cordoba încă are coşmaruri cu tine de la golul memorial din 1994, de la Campionatul Mondial din Statele unite. Atunci a fost nevoie de viză, acum trebuie doar să ne calificăm ca să putem să îi susţinem cu toţii pe Ianis şi pe ceilalţi tricolori la Mondialul de anul viitor”, a afirmat Ciolacu.

De asemenea, el i-a mulţumit ambasadorului SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, şi personalului Ambasadei pentru sprijinul oferit de-a lungul întregului proces: ”Prima oară când ne-am întâlnit, mi-aţi spus că proiectul dumneavoastră de suflet este Visa Waiver şi speraţi ca în următorea perioadă să se realizeze. Astăzi, acest proiect de suflet al dumneavoastră s-a realizat”.

”Acest eveniment reprezintă un punct de plecare, nu de sosire. România are în continuare ambiţii mari. A fost aderarea la Schengen, acum vizele pentru Statele Unite, urmează aderarea la OCDE. România gândeşte mare, iar acesta este un semn de maturitate şi seriozitate. Tocmai proiectele mari au fost şi sunt cele care solidarizează acest popor. Este drumul de urmat şi vom face acest lucru indiferent câte dificultăţi vor apărea pe parcurs. Pentru că, aşa cum s-a întâmplat în cazul Visa Waiver, românii înţeleg că nu construim doar pentru noi, ci mai ales pentru viitorul copiilor noştri”, a conchis Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis, despre includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver: Este rezultatul a numeroase eforturi interinstituţionale complexe şi al unui dialog intens, la nivel politic şi tehnic, cu partea americană, de-a lungul anilor

Polonia a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile, anunţă vicepremierul