Ciolacu: M-a deranjat remarca preşedintelui; sunt mai bun negociator decât dânsul

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat miercuri că l-au deranjat remarcile preşedintelui Klaus Iohannis referitor la portofoliul de comisar european obţinut de România.

Ciolacu s-a declarat convins că este un „mai bun negociator” decât preşedintele Iohannis, care ar fi trebuit să fie „lancea de negociere”, în contextul în care reprezintă România în Consiliul European. El a spus, pentru Hotnews, că portofoliul Roxanei Mînzatu acoperă domenii de interes pentru ţara noastră.

„M-a şi deranjat remarca preşedintelui de ieri, cu ‘negocierile lui Ciolacu, cu economicul’. Îmi cer scuze faţă de domnul preşedinte. Sunt mai bun negociator decât dânsul. Dacă eu îmi asum public un lucru, mi l-am asumat ca să obţin ceva mai mult pentru România. Am pornit negocierile cu preşedinta Comisiei şi negocierile nu sunt mai sub masă sau la masă. Negocierile sunt şi prin mesajele pe care le transmiţi în spaţiul public. Eu sunt social-democrat. Cele mai mari provocări ale României sunt în zona social-democrată. Un portofoliu pe muncă, locuinţe, învăţământ… România are probleme în învăţământul dual; nu a fost implementat. Acel portofoliu are foarte multe componente cu viaţa reală a românilor de acum, cu pensii, cu salarii, cu reformele pe care trebuie să le facem. Dacă am reuşit la acel portofoliu, pe care îl vizam de la început, să prind şi o funcţie de vicepreşedinte executiv, din cei trei vicepreşedinţi executivi – pentru România, nu pentru Ciolacu -, normal că am spus că am avut o reuşită în negocieri”, a mai spus Ciolacu.

El l-a acuzat pe Iohannis că face jocuri „meschine” şi „ieftine”, menţionând că diferenţa dintre ei constă în faptul că el nu a negociat „nimic” în interes personal.

„Am pretenţii mai mari de la preşedintele României. Indiferent dacă l-am votat sau nu, e preşedintele meu şi preşedintele ţării mele. Nu poţi să faci jocuri din acestea meschine şi schimb din acesta de mingi cu mine, ieftine, cunoscând o realitate. Am văzut ce negociază dânsul. Cu adevărat, diferenţa dintre mine şi domnia sa a fost că eu nu am negociat nimic pentru Marcel Ciolacu, eu nu am negociat nimic pentru PSD. Am dus acolo un om cu un profil politic accentuat. Am dus un specialist”, a arătat Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la New York, că negocierea pentru poziţia primită de România în noua Comisie Europeană a fost negociată de prim-ministru şi le-a recomandat jurnaliştilor să-l întrebe pe acesta cum le-a spus tuturor că va obţine un portofoliu economic şi a obţinut unul social.

„Da, negocierea pentru această poziţie a fost făcută la nivel de prim-ministru şi cred că este mai bine să-l întrebaţi pe prim-ministru cum ne-a spus tuturor că va obţine un portofoliu economic şi a obţinut un portofoliu social care încă trebuie clarificat ce conţine”, a declarat Iohannis în cadrul unei discuţii cu jurnaliştii, cu ocazia participării la Adunarea Generală a ONU.

Roxana Mînzatu, candidata României pentru Comisia Europeană, a primit postul de vicepreşedinte executiv pentru Oameni, competenţe şi pregătire în cadrul noii Comisii Europene anunţate la 17 septembrie, la Strasbourg, de Ursula von der Leyen, preşedinta executivului european.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a salutat poziţia obţinută de Roxana Mînzatu şi faptul că va gestiona 20% din bugetul multianual al UE. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Istvan Kovacs şi Sorin Vădana, arbitrii partidelor de vineri, din Superliga

Tenis: Irina Begu s-a calificat în turul al doilea al turneului WTA 1.000 de la Beijing