Ciolacu: Nu am discutat cu preşedintele Iohannis despre proiectul PNL; este o lege care priveşte o singură persoană

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, consideră că proiectul PNL prin care preşedintele României ar putea candida la alegerile parlamentare este „un subiect parazitar”, precizând că a existat o discuţie politică despre această temă, dar că nu a abordat niciodată acest subiect cu preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat, joi, la HotNews.ro, dacă este un semn bun pentru români că preşedintele ar putea să îşi dorească să rămână în politică, Ciolacu a răspuns: „Cred că este un semn rău toată discuţia”.

„Parcă ne întoarcem în trecut acum 20 de ani. (…) Sper că evoluăm, că avem altă gândire de acum 20 de ani. Nu putem să ne întoarcem, să ne raportăm trecutului mereu. Consider că s-au făcut foarte multe greşeli în trecut, din neştiinţă, din neputinţă. Cred că e un subiect parazitar. Într-o campanie electorală, normal că are o încărcătură politică şi e un subiect care a creat şi frustrare în urma unor răspunsuri. (…) Ţin să-i dau dreptate domnului Iohannis acum după ultima declaraţie. Este inadmisibil să facem o lege pentru o singură persoană. (…) Acum l-am invocat, dar nici nu duc dorul domniei sale. Putea să aibă griji mai multe şi mai apăsate”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a punctat că cei care fac politică ar trebui să îşi asume când greşesc.

„În primul rând, trebuie să o poziţionăm în timp şi spaţiu. Nu poate să fie o discuţie despre o modificare legislativă şi presupun că cei care au lansat teza cu aprilie cred că s-au gândit să nu fie atacaţi că e cu un an de zile sau şase luni înainte. Au anticipat anumite lucruri, au anticipat greşit, din punctul meu de vedere, fiindcă atunci domnul preşedinte Iohannis dorea să fie la NATO sau la Comisia Europeană. Deci, nu era în discuţie acest lucru. Eu cred că trebuie să fim câteodată şi bărbaţi politici şi să recunoaştem când am dorit un lucru. Că s-a dovedit a fi un lucru greşit, sau negreşit sau comentat de către societate, ar trebui să ne asumăm. Şi îmi place să cred – că aici fac şi diferenţa faţă de ceilalţi contracandidaţi – eu îmi asum lucruri”, a adăugat Ciolacu.

El a explicat că există mai multe categorii de persoane care nu au dreptul să candideze în alegeri.

„Nu mai avut discuţie cu preşedintele României pe acest subiect sau despre acest lucru. A existat o discuţie politică, unde totuşi discuţia s-a rezumat la faptul că este o lege care priveşte o singură persoană. Chiar dacă ne raportăm la acelaşi text de acum 20 de ani, fiindcă la 20 de ani alegerile pentru funcţia de preşedinte sunt odată cu alegerile pentru parlamentare. Acest lucru ar trebui lămurit în viitor. Dar mai sunt şi alte persoane care nu pot participa. Ele ca să participe trebuie să îşi dea demisia, în afară de cei condamnaţi şi au o hotărâre în acest sens. De asta ar fi o nedreptate, magistraţii sunt în acelaşi situaţie, prefecţii şi multe alte exemple. Să dai o lege care priveşte foarte multe persoane… pentru că totuşi ai un drept de a alege şi de a fi ales. (…) Eu în acest joc nu mai intru”, a transmis Ciolacu. AGERPRES/(A – autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Istvan Kovacs şi Sorin Vădana, arbitrii partidelor de vineri, din Superliga

Tenis: Irina Begu s-a calificat în turul al doilea al turneului WTA 1.000 de la Beijing