Ciolacu, răspuns tranșant pentru cei care anunță apocalipsa fiscală: TVA rămâne neschimbat și din 2025

Întrebat cât va fi cota TVA în martie 2025, Marcel Ciolacu a spus că va rămâne la fel ca în acest moment.

”Mai mult, vă pot spune cu certitudine că TVA-ul la alimente și medicamente va rămâne 9%. (…) Orice punct procentual crescut la TVA duce la o creștere a inflației cu 0,5%. Este exclus acest lucru”, a spus Marcel Ciolacu, la Digi24.

Ciolacu a refuzat majorarea TVA

Întrebarea vine și în contextul în care Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a spus public că TVA ar putea ajunge la 25% din 2025. Marcel Ciolacu reamintește că prima propunere de majorare a taxei pe valoare adăugată a venit la rotativă, când trebuia să preia funcția de premier.

”Nu vreau să contrazic pe nimeni și înțeleg ieșirile, fiindcă ele sunt într-un context electoral. Normal, nu știu care-i câștigul de vot, dar fiecare are strategia lui de campanie. Pe mine mă depășește această strategie, să anunți că va fi apocalipsa făcută de un Guvern din care tu faci parte și coaliția PSD-PNL. Eu vă spun cu certitudine, fiindcă a fost deja discuția și negocierea, a fost avută de când am preluat funcția de premier. Și atunci s-a dorit creșterea TVA-ului. Și am zis că este exclus acest lucru. Noi aveam inflație cu peste 10%”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu vrea creșterea colectării TVA

Digitalizarea ANAF ar trebui să vină și cu o colectare mai bună a TVA, lucru la care România este încă deficitară, chiar dacă în ultimii ani s-au făcut progrese.

Întrebat cine e de vină pentru proasta colectare, Ciolacu a spus: ”Amatorismul de 30 și de ani. Negarea și statul la cheremul funcționarilor să nu facem digitalizare. Ăsta e adevărul”.

Deficitul, negociat cu Comisia Europeană

Premierul Marcel Ciolacu este în plină negociere cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului la sub 3% din PIB pe o perioadă de 7 ani. În cazul în care ministrului Finanțelor nu prezintă un plan concret Comisie până la 15 octombrie, România va primi de la Bruxelles un plan de reducere a deficitului pentru doar 4 ani.

”Pentru toate cele șapte state europene care au depășit cei 3% asumați la Maastricht, în acest moment există o negociere pe care trebuie să depui acel plan până pe 15 octombrie. E un plan generic, nu e un plan detaliat în ceea ce privește România, pentru că în România va urma reforma fiscală, care este în cererea de plată numărul 4. Dacă România decide și respectiv coaliția de guvernare că nu trimite niciun plan, automat vom avea un plan aprobat de către Comisie pe patru ani. Eu nu vreau acest lucru. Eu vreau ca ministrul Finanțelor, după ce prezintă coaliției, să meargă să discute de această dată generic, pentru că urmează în ianuarie, este calendarul..”, a mai spus Ciolacu, la Digi24.

AFM a aprobat noi finanţări în Programul ”Rabla Plus”, în valoare de peste 22,4 milioane de lei

Parlamentul a decis: 2025, Anul Copilului în România