Ciolacu: Relaţiile dintre România şi Germania sunt astăzi la vârful lor istoric din ultimii 35 de ani

Relaţiile dintre România şi Germania sunt astăzi la vârful lor istoric din ultimii 35 de ani, dovadă fiind şi valoarea schimburilor bilaterale de peste 43 de miliarde de euro, înregistrată anul trecut, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a participat, joi, la Ziua Unităţii Germane, eveniment organizat de Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti.

„Acum 34 de ani, poporul german a reparat nedreptatea istorică a separării sale, prin reunificarea pe care o celebrăm astăzi. Poporul german a arătat astfel că voinţa de a fi împreună în libertate, democraţie şi pace este o forţă istorică ce nu poate fi oprită. Germania a demonstrat lumii întregi că unitatea, şi nu diviziunile, reprezintă calea spre prosperitate şi pace durabilă. Europa se afla atunci într-un moment de cotitură (die Wende), acelaşi moment care a adus şi România pe calea libertăţii, democraţiei şi prosperităţii. Acelaşi moment a deschis şi calea spre independenţa vecinilor noştri din Est, Republica Moldova şi Ucraina „, a declarat Marcel Ciolacu.

El a punctat că, astăzi, comunitatea internaţională se află în alt moment de cotitură, pe care „doar voinţa politică a societăţilor noastre şi a liderilor lor îl poate transforma într-o oportunitate istorică”.

„Astăzi, provocările noastre sunt şi mai mari: prin agresiunea brutală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, flagelul războiului a reapărut în Europa. Asistăm la o deteriorare dramatică a situaţiei de securitate în Orientul Mijlociu. Ne confruntăm cu provocări în plan intern, la nivel european, de o amploare fără precedent, fie că vorbim de terorism, radicalizare, dezinformare, extremism, antisemitism, schimbări climatice sau undele de şoc pe care instabilitatea securitară le proiectează asupra economiilor noastre. (…) În astfel de momente trebuie să rămânem ferm angajaţi în promovarea şi protejarea valorilor europene, în deplină solidaritate şi cooperare. De aceea, este important să avem cât mai curând, la nivelul Uniunii Europene, un cadru instituţional funcţional şi stabil, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor noştri”, a declarat Ciolacu.

Premierul a accentuat şi ideea continuării conlucrării la nivel UE şi internaţional pentru sprijinirea pe calea europeană a Ucrainei şi Republicii Moldova.

„Războiul dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei afectează securitatea noastră, a tuturor. De aceea, trebuie să continuăm să lucrăm împreună pentru a oferi tot sprijinul atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova, astfel încât şi aceste ţări să poată porni pe calea pe care noi am urmat-o după căderea Cortinei de Fier”, a afirmat Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul a evidenţiat relaţiile excelente dintre România şi Germania, dovadă fiind şi valoarea schimburilor bilaterale de peste 43 de miliarde de euro, înregistrată anul trecut.

„Acest lucru se datorează în primul rând celor două comunităţi: a românilor care trăiesc în Germania şi a minorităţii germane din România. În al doilea rând, antreprenorilor care au creat legături economice solide. Germania este primul partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 43 de miliarde de euro anul trecut”, a afirmat Ciolacu.

El şi-a exprimat convingerea că prin consolidarea relaţiilor bilaterale poată fi crescută prezenţa investitorilor germani pe pieţele româneşti, în sectoare importante pentru economia românească: infrastructura, industria de apărare, digitalizare, securitate cibernetică, sănătate, energie, cercetare şi inovare sau startup-uri.

„Ne dorim, de asemenea, continuarea cooperării excelente în domeniul educaţiei, în special împărtăşirea expertizei germane în ceea ce priveşte educaţia duală”, a completat Ciolacu.

Acesta a subliniat şi importanţa valorilor pe care le împărtăşim atât la nivel de societate, cât şi de leadership politic, în păstrarea bunelor relaţii şi a menţionat numeroasele contacte la nivel bilateral pe care le-a avut de când a preluat mandatul de prim-ministru, atât la nivel federal, cât şi al landurilor.

„Nu în ultimul rând, datorăm mult excelenţilor diplomaţi români şi germani care menţin constante contactele bilaterale, inclusiv prin intermediul Comisiilor mixte Guvernamentale, şi care lucrează acum la elaborarea unui Plan de acţiune comun pe care îl dorim concretizat în cel mai scurt timp”, a afirmat Ciolacu.

El a reiterat în final angajamentul comun pentru spre o Uniune Europeană mai puternică şi mai unită, în spiritul valorilor şi principiilor europene şi a accentuat că România contează, în continuare, pe Germania pentru finalizarea procesului de aderare al spaţiul Schengen.

„Continuarea acestui angajament devine deosebit de importantă în contextul geopolitic actual. Apreciez în mod deosebit poziţia vocală de sprijin a Germaniei, şi în special a Cancelarului Olaf Scholz, în favoarea aderării României la spaţiul Schengen. Contăm pe sprijinul Germaniei pentru finalizarea cât mai rapidă a acestui proces”, a declarat Ciolacu.

Şeful Executivului a mulţumit ambasadorului german la Bucureşti, Peer Gebauer, pentru organizarea evenimentului şi a transmis „felicitări şi urări de pace şi prosperitate” Germaniei şi poporului german. AGERPRES/ (A,AS – autor: Daniel Florea), editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

FIFA va investiga Israelul pentru presupuse încălcări ale regulilor forului mondial

Bremer (Juventus Torino) s-a accidentat şi ar putea lipsi şase luni de pe teren