Ciucă anunţă că PNL va depune în Parlament un proiect de lege, pentru ca referendumul local anunţat de Nicuşor Dan să poată fi organizat în aceleaşi secţii de vot cu alegerile naţionale: Dacă nu va fi adoptat, vor fi secţii separate

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţă după întâlnirea cu primarul Capitalei că PNL va depune în Parlament un proiect de lege, pentru ca referendumul local anunţat de Nicuşor Dan să poată fi organizat în aceleaşi secţii de vot cu alegerile naţionale, respectiv parlamentare sau prezidenţiale. El a precizat că, dacă nu va fi adoptat în Parlament proiectul, vor fi secţii separate pentru referendum.

”Acum sunt discuţii legate de faptul că referendumul nu ar fi legal. În democraţie, trebuie să înţelegem că vocea poporului este suverană şi noi nu trebuie să blocăm, nu trebuie să punem pumnul în gură oamenilor. Motiv pentru care legalitatea acestui demers este foarte clară”, a spus Nicolae Ciucă, despre referendumul propus de Primarul Capitalei.

El a precizat că ”ceea ce trebuie rezolvat este legat de acea prevedere legală conform căreia referendumul se poate efectua în acelaşi timp cu alegerile generale, sau alegerile prezidenţiale, sau europarlamentare, dacă se desfăşoară în acelaşi timp cu un referendum naţional. Dacă nu este referendum naţional, atunci el se poate desfăşura organizându-se secţii de votare separate”, a precizat Ciucă.

Preşedintele PNL a subliniat că ”săptămâna viitoare Partidul Naţional Liberal va depune un proiect de modificare a legii, astfel încât inclusiv referendumul local să poată fi desfăşurat fără să mai fie dependent de referendumul national, în cadrul oricărui fel de alegeri şi oriunde în ţară”.

El a precizat că nu este vorba despre o Ordonanţă de urgenţă, pentru că presupunea să aibă semnăturile celor doi ministri şi în 2016 o astfel de ordonanţă de urgenţă a fost contestată la Curtea Constituţională şi nu a trecut pentru că nu a reieşit urgenţa.

Întrebat ce se întâmplă dacă proiectul este blocat în Parlament şi nu va trece, Nicolae Ciucă a spus: ”Am luat în calcul şi acest aspect. Dacă nu va trece în Parlament, atunci se vor organiza secţii de vot pentru referendum separat în cadrul secţiilor de vot care au fost organizate pentru parlamentare sau prezidenţiale.

Întrebat ce şanse sunt ca întrebările din cadrul referendumului să se concretizeze în legislaţie, ţinând cont că referendumul privind 300 de parlamentari nu a fost aplicat niciodată, Ciucă a spus că este un demers pe care ş-l asumă PNL.

”Vom face tot ceea ce depinde de noi, astfel încât acest demers să se concretizeze”, a mai arătat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre propunerea lui Ciolacu ca referendumul să cuprindă o întrebare despre combaterea drogurilor: O să o analizăm. Este o temă care trebuie să vizeze întreaga ţară, nu doar Bucureştiul

Ciolacu, întrebat dacă va trimite Corpul de Control la Agenţia Naţională pentru Sport: Nu, pentru că lucrurile sunt foarte clare/ Sunt anumite anomalii în lege/ Până vor ajunge la aprobarea noastră în Guvern, lucrurile vor fi foarte clare