Ciucă: E nevoie de o decizie politică prin care să se finalizeze demersurile tehnice privind aderarea completă la Schengen

Bruxelles – Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a participat joi la Summitul Partidului Popular European, context în care a avut o întrevedere cu comisarul european, Johannes Hahn, cu care a discutat despre aderarea completă a României la Schengen.

Liderul liberalilor a precizat că temele Summitului PPE au vizat situaţia din Ucraina şi sprijinul pentru această ţară, competitivitatea – industria de automotive şi industria oţelului – şi migraţia. Ciucă a precizat că s-a discutat şi despre sprijinul pentru Republica Moldova înainte de alegerile prezidenţiale din această ţară şi referendumul privind aderarea la UE.

„În ceea ce priveşte migraţia am mers la subiectul care ne doare cel mai tare, şi anume finalizarea deciziei politice pentru accederea în spaţiul Schengen, pentru că după ultimul Consiliu JAI a fost recunoscut de către toată lumea că România a îndeplinit toate cerinţele şi standardele tehnice pentru accedere, urmează o decizie politică. În interiorul discuţiilor de la summit şi în declaraţia finală a Summitului Partidului Popular European este prevăzută această specificaţie conform căreia România şi Bulgaria merită şi trebuie susţinute să intre pe deplin în spaţiul Schengen”, a declarat Ciucă.

El a arătat că a discutat cu reprezentantul Austriei la acest summit despre aderarea completă a României la Schengen.

„Am discutat cu reprezentantul Austriei la Summit, este vorba de comisarul Hahn, nu a fost prezent cancelarul Nehammer, mergând direct la Consiliu, şi am convenit că este nevoie de o decizie politică prin care să se finalizeze toate demersurile tehnice, recunoscute inclusiv de Austria, inclusiv de ministrul de Interne Karner, public, că România a îndeplinit şi îndeplineşte verificat, inclusiv România este ţara care respectă procedurile care vizează reîntoarcerea migranţilor în ţara de unde au plecat – spre Austria, respectiv la noi. (…) Eu vă pot spune că prin tot ceea ce am întreprins şi prezenţa astăzi aici a fost tocmai pentru a folosi această oportunitate să întărim solicitarea pentru o decizie politică şi să mijlocim orice demers prin care să putem să obţinem această decizie”, a spus liderul PNL. AGERPRES/(editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa foto: Nicolae Ionel Ciucă / Facebook.com 

Sursa: www.agerpres.ro

Biro Rozalia (UDMR): Suntem o ţară pe loc fruntaş la populaţia în mediul rural; să ne valorizăm femeile

INSP: 85.279 de cazuri de infecţii respiratorii s-au înregistrat în perioada 7 – 13 octombrie