Cluj: Trei persoane reţinute într-un dosar care vizează fraude în sistemul SUMAL. Printre ele, doi lucrători silvici suspectaţi că au emis avize de însoţire a materialului lemnos, favorizând o societate din domeniul silvic

Trei persoane, între care doi lucrători silvici, au fost reţinute de către poliţiştii clujeni într-un dosar care vizează fraude în sistemul SUMAL şi în care se fac cercetări cu privire la infracţiuni de fals informatic în formă continuată şi folosirea funcţiei pentru ă favorizarea unor persoane în formă continuată. Pădurarii sunt suspectaţi că au emis avize de însoţire a materialului lemnos, pentru a obţine foloase patrimoniale şi încălcând prevederile legale privind regimul incompatibilităţilor personalului silvic, fiind ajutaţi de o persoană care deţinea funcţia de administrator al unei firme cu activităţi în domeniul silvic.

„Din investigaţiile poliţiştilor a reieşit faptul că, în perioada martie 2021 – martie 2024, doi bărbaţi de 32, respectiv 60 de ani, având calitatea de funcţionari publici, în exercitarea atribuţiilor de serviciu ar fi emis mai multe avize de însoţire a materialului lemnos, cu scopul de a obţine foloase patrimoniale, astfel încălcând prevederile legale privind regimul incompatibilităţilor personalului silvic, conform art.40 alin (3), din O.U.G 59/2000, privind statutul personalului silvic. Totodată, cele două persoane ar fi introdus în sistemul SUMAL 2.0 date nereale privind avizele de însoţire a materialului lemnos”, informează, joi, Poliţia judeţeană Cluj.

Conform sursei citate, cei doi pădurari au fost ajutaţi, în perioada septembrie 2023 – noiembrie 2024, de un bărbat de 44 de ani, care a acceptat funcţia de administrator a unei societăţi şi a facilitat emiterea mai multor avize de însoţire a materialului lemnos.
Datele adunate până în prezent, în cadrul anchetei de către Biroul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol, arată că suspecţii ar fi comis 15 acte de fals informatic în formă continuată şi că şi-au folosit de 129 de ori funcţia pentru favorizarea unor persoane.

Miercuri, 13 noiembrie poliţiştii, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, au făcut patru percheziţii domiciliare, în comuna Valea Ierii şi municipiul Cluj-Napoca, la cei trei vizaţi în acest dosar.
În urma percheziţiilor au fost ridicate cinci telefoane mobile, un laptop suma de 14.000 de lei, precum şi alte bunuri şi documente de interes în cauză. 
Cei doi lucrători silvici şi presupusul lor complice au fost reţinuţi, iar joi, 14 noiembrie, vor fi prezentaţi procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda pentru dispunerea altor măsuri preventive.

ONG-ul Human Rights – Israelul comite în Gaza „crima de război” de „transfer forţat” al civililor

Claudio Ranieri confirmă că va reveni în activitate şi va prelua echipa AS Roma